Za Hamas mluví žena – vůbec poprvé

Gaza – Hamas poprvé jmenoval do funkce svého mluvčího ženu. „Těšíme se, že najdeme jinou a jednotnou řeč. Budeme lidštější,“ řekla ve svém prvním rozhovoru v úřadě v Gaze 23letá novinářka a rozvedená matka čtyřleté dcery Isrá Mudallalová. K tomuto palestinskému radikálnímu hnutí nepatří; ve funkci je týden a přistupuje k ní odlišně než její předchůdci. O Izraeli například nehovoří jako o sionistické entitě, ale používá název Izrael.

Dokázala by prý být mluvčí i palestinské samosprávy, která vládne západnímu břehu Jordánu. „Nejsem členkou Hamasu. Jsem palestinská aktivistka, která miluje svou zemi,“ řekla o sobě. Byla vychovaná v Gaze, ale pět let studovala střední školu ve Velké Británii. Po návratu do Gazy vstoupila na tamní islámskou univerzitu a vystudovala na ní žurnalistiku. Pracovala jako televizní reportérka pro místní anglicky hovořící satelitní televizi.

Mudallalová hájí politiku Hamasu a hovoří hlavně o jeho vzdělávacích a sociálních programech. Tvrdí také, že špatnou pověst má tato organizace kvůli izraelské propagandě. „Za to mohou izraelské sdělovací prostředky, které jsou velmi chytré. Deformují pravdu a ukazují negativní obraz Palestiny a Palestinců,“ říká. Na rozdíl od kanceláří jiných členů organizace u ní na stěně nevisí fotografie premiéra Ismáíla Haníji. 

Hamas ovládá pásmo Gazy od roku 2007 a některé státy ho řadí k teroristickým organizacím. Izrael ve snaze Hamas co nejvíc oslabit uvalil na pásmo blokádu a jen postupně ji uvolňoval.

Radikální hnutí Hamas mění svůj mediální obraz už několik měsíců. Před půlrokem se stal novým šéfem jeho mediálního oddělení Iháb Ghusajn, který začal provozovat novou webovou stránku vlády, používat sociální média a pořádat semináře.

Nová mluvčí se ujala funkce v době, kdy Hamas přišel o významnou podporu z Egypta. Hamas vznikl z tamního Muslimského bratrstva, které ho za doby své vlády v Egyptě podporovalo. Nyní Egypt vede vláda dosazená armádou a ta naopak prosazuje přísnější politiku vůči Hamasu a na hranici s pásmem Gazy.