Za atentát na Domodědovo padlo třikrát doživotí

Moskva - Tři doživotní tresty vynesl dnes moskevský soud v kauze teroristického útoku z ledna 2011, kdy sebevražedný atentátník na letišti Domodědovo zabil 37 lidí a dalších 172 zranil. Čtvrtý ze skupiny severokavkazských teroristů, kteří akci připravovali, dostal deset let vězení.

Za hlavního organizátora útoku soud označil vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarova, který chce na jihu Ruska vytvořit samostatný „kavkazský emirát“ spravovaný podle islámských zákonů. Atentátník Magomed Jevlojev při akci zahynul, jeho bratr Achmed byl odsouzen na deset let. Na doživotí soud odsoudil další tři bezprostřední organizátory akce Islama a Iljeze Jandijevovy a Bašira Chamchojeva. Odsouzení mají uhradit osmimilionovou škodu.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Krvavou akci atentátníci provedli na největším moskevském letišti předloni 24. ledna. Pětikilová nálož, kterou měl na svém těle Magomed Jevlojev, v příletové hale Domodědova zabila či zranila přes 200 lidí. Mezi zraněnými byli i slovenská herečka Zuzana Fialová a její herecký kolega Ľuboš Kostelný, kteří cestovali do Moskvy na výlet. Fialová měla střepiny v noze a v hrudníku, Kostelný měl v těle kovový úlomek.

Osnovatelé atentátu byli zatčeni tři týdny po akci na moskevském Kyjevském nádraží před odjezdem do moldavské metropole Kišiněva. Soud s teroristy trval bezmála dva roky, trestní spis má podle ruských médií téměř 200 svazků. Sám Umarov, který je na seznamu hledaných teroristů v Rusku i v USA, zatím spravedlnosti uniká.