Strany konžského konfliktu mír podpisem nestvrdily - neshodly se na textu

Kinshasa – Konžská vláda a poražená povstalecká skupina M23 měly v pondělí večer v ugandské metropoli Kampale podepsat mírovou dohodu. Slavnostní akt byl ale zrušen, neboť konžská vláda odmítla, aby se text označoval jako dohoda. Podle ní mělo jít jen o prohlášení.

Zástupci konžské vlády mírové rozhovory opustili. Ještě dnes ráno se přitom zdálo, že jednání budou pokračovat, ale strany sporu se nedokázaly shodnout na znění dokumentu. Mluvčí konžské vlády Lambert Mende z krachu rozhovorů obvinil Ugandu, která jednání hostila a měla v procesu roli zprostředkovatele, ale prý stranila rebelům.

Konžská armáda
Zdroj: ČT24

„Vypadá to, že Uganda jedná jako strana konfliktu. Má své zájmy v M23,“ tvrdí mluvčí. Podle Mendeho se povstalci mají v dohodě zavázat, že znovu nesáhnou ke zbraním. Ugandské ministerstvo zahraničí očekává, že dohoda bude podepsána za několik dnů, obvinění konžské vlády ale nekomentovalo.

Skupina M23 se formálně rozpustila. Na východě Konga, které oplývá nerostným bohatstvím, však působí řada dalších povstaleckých skupin. Mírová dohoda z Kampaly má učinit tlustou čáru za 20 měsíců trvajícím povstáním, které v Kongu znamenalo nejvážnější konflikt od skončení velké války v roce 2003.

Seskupení M23 vytvořili odpadlíci z konžské armády většinou patřící k etniku Tutsiů. Armádu opustili s tvrzením, že vláda nedělá dost pro ochranu práv tohoto menšinového etnika, k níž se zavázala dohodou z roku 2009.

Konžská armáda koncem října a začátkem listopadu vypudila povstalce z měst, která zabrali ve východním Kongu. Skupina M23 po sérii porážek oznámila začátkem minulého týdne ukončení bojů. Ujistila přitom, že je připravena odevzdat zbraně a provést demobilizaci svých bojovníků. Napříště chce o dosažení svých cílů usilovat politickými prostředky. Mírová jednání se táhnou od loňského prosince a čas od času se ocitla ve slepé uličce, někdy ovšem kvůli naprostým podružnostem.