Bývalý arcibiskup se po vyznání uchýlí do kláštera

Bratislava - Odvolaný slovenský arcibiskup Róbert Bezák představil dnes v Bratislavě svou knihu Róbert Bezák: Vyznanie. Píše v ní o okolnostech svého odvolání včetně nestandardních finančních operací v katolické církvi. Více než rok po nuceném odchodu z čela trnavské arcidiecéze Bezák řekl, že jeho další působení v církvi je nejasné. Na konci roku chce odejít do kláštera v Itálii.

Podle duchovního kniha neobsahuje žádné „výbušné“ informace o poměrech v církvi. „Shrnuli jsme to, co už lidé znají, jednotlivá fakta,“ řekl Bezák, kterého z postu arcibiskupa loni v létě odvolal bývalý papež Benedikt XVI.

Bezák se v knize vyznává z pocitu beznaděje, který ho přepadl, když se v roce 2009 stal arcibiskupem. Nestačil se prý divit: v bankách měla církev tajná konta a podezřele levně prodávala pozemky i domy vlastním příbuzným a známým. Skryté účty neměly sloužit osobní potřebě jednotlivců, ale byly určené na mocenské hry. Bezák podle svých slov uznává, že tu a tam jde nějaké to euro bokem, ale v tomto případě prý už nešlo o pár eur, ale o miliony. „Máte peníze – a peníze znamenají moc,“ řekl během svého posledního vystoupení před novináři. „Když jsem viděl v bance to nadšení, že konečně se tím chce někdo zabývat, protože oni musí dodržovat bankovní tajemství, tak jsem se za církev styděl,“ přiznává Bezák. 

V knihách teď poprvé zveřejnil konkrétní jména a kauzy. „Když jsem se zeptal, zda arcibiskup Sokol může stavět obrovský penzion v rodných Jacovcích, aniž by vysvětlil původ peněz, nuncius řekl, že může, když na to má. Pochopil jsem, že jsem bezmocný a nemá smysl bojovat, protože odpovědným lidem na tom nezáleží,“ píše odvolaný trnavský arcibiskup. Trnavská arcidiecéze patří na Slovensku k nejdůležitějším a nejbohatším. 

„Arcibiskup Robert Bezák se pustil do boje s tímto systémem. Zatím to vypadá, že nevyhrál. Ale je to jen dočasná prohra, protože ukázal, že ten systém je možné změnit,“ říká novinářka Marie Vrabcová, autorka knihy Vyznanie. Bezák v knize například uvedl, že po svém nástupu do čela trnavské arcidiecéze nařídil audit. „Zjistili jsme, že nejsou v pořádku účty, chybí účetní evidence i některé smlouvy,“ zdůraznil. Údajnou manipulaci s účetnictvím diecéze v období působení Bezákova předchůdce v úřadu Jána Sokola vyšetřuje policie.

Slovenská média už dříve upozornila na napjaté vztahy mezi Bezákem a Sokolem, který je v současnosti emeritním arcibiskupem a který je označován za šedou eminenci církve na Slovensku. Právě rozpory mezi oběma duchovními prý mohly přispět k sesazení Bezáka.

Odvolaný arcibiskup také odmítl výtku Vatikánu, že se obklopil homosexuálními knězi v okolí. „Záměrem této otázky nebylo řešit tento problém, ale znemožnit mě. Jak mám nyní dokázat, že nejsem homosexuál, že se nesprchuji ve veřejných sprchách?“ uvedl Bezák v knize rozhovorů s novinářkou Marií Vrabcovou. Tvrdil rovněž, že církev mu pohrozila vyloučením ze svých řad, pokud se nepodrobí jejím příkazům.

Zeptejte se biskupů, kolik stojí litr mléka, nabádá Bezák

Na prezentaci knihy Bezák kritizoval vysoce postavené duchovní, kteří podle něj po dlouhém působení v úřadu ztrácejí kontakt s veřejností a prý neznají skutečný život lidí. „Na mé kolegy začíná působit syndrom biskupů. Spolupracovníci vytvoří kolem nich určitý val. Měli byste se ptát biskupů, kolik stojí litr mléka nebo benzinu,“ řekl Bezák. Slovenská média po sesazení Bezáka upozornila, že slovenští biskupové se svého kolegy nezastali.

Konference biskupů Slovenska odmítla knihu komentovat. „Nepovažujeme za vhodné používat média ke komunikaci s Bezákem,“ řekl mluvčí biskupské konference Jozef Kováčik.

Bezák dodnes neví, kvůli čemu byl odvolán

Přesné důvody odvolání Bezáka nebyly zveřejněny. Kromě homosexuálních kněží v okolí mu církev prý vyčítala, že často kritizoval poměry uvnitř církve nebo emeritního arcibiskupa Sokola. Vatikán prý také nelibě nesl to, že Bezák často nosil civilní oblečení. Prý tím znevážil církevní oděv. Duchovní dlouhodobě netají, že se rád setkává s lidmi a že ho baví sport a hudba. I kvůli tomu je na Slovensku označován za výjimku mezi jinak konzervativními představiteli katolické církve.

Bezák rovněž tvrdil, že dosud neobdržel rozhodnutí o odvolání z postu arcibiskupa. Jeho pokusy o osobní schůzku s papežem skončily neúspěšně. Knihu pokládá za své rozloučení se Slovenskem, od příštího roku bude působit v klášteře v Itálii. „Já jsem stále biskupem, ale bez biskupství. Nevím, kým vlastně (v církvi) jsem. Byl jsem odsouzen k nečinnosti, církev ale neopustím,“ řekl třiapadesátiletý Bezák.

Mezi nebem a peklem

Kromě knihy Vyznanie vyšla na Slovensku v těchto dnech také druhá kniha pod názvem Medzi nebom a peklom, která přibližuje Bezákovy názory na různá témata. Autorem této knihy je šéfredaktor týdeníku Týždeň Štefan Hríb. „Jsou tam pasáže, které dosud nezazněly - určitě ne z úst katolického kněze. O slovenském státu, o Tisovi, o hierarchii, o tom, že jsme z Krista udělali Slováka,“ přibližuje Hríb.

Štefan Hríb pro ČT:

„Na Slovensku vždy když někdo intelektuálně, povahově nebo morálně vyniká, tak ho neposouváme dopředu, ale mstíme se mu a snažíme se ho zbavit. To, co se stalo Róbertu Bezákovi, je pokračování této špatné slovenské tradice, kterou tuhle zemi ničíme.“

Od okamžiku, kdy vstoupí do italského kláštera řádu redemptoristů, jehož je členem, se už Bezák prý k záležitostem slovenské církve nebude vyjadřovat. Rozhodnutí o odchodu ze Slovenska pro něj bylo bolestné - i proto, že opustí matku a otce. „Jestli někomu celá tato kauza psychicky uškodila anebo jestli někomu ublížila, tak ještě daleko víc než Róberta Bezáka se to dotklo jeho rodičů,“ říká Hríb, pro něhož je Bezákovo loučení jednou z nejsmutnějších letošních událostí na Slovensku.

Vydáno pod