Izrael osadnické byty stavět nebude, premiér Netanjahu od plánu ustoupil

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že odstupuje od kontroverzního plánu na možnou výstavbu 24 000 nových osadnických bytů na území západního břehu Jordánu. Netanjahu prohlásil, že nové ubytovací jednotky by neměly pro osady přínos a navíc by na mezinárodní scéně poškodily Izrael v době, kdy se tato židovská země snaží vyvinout tlak na Írán kvůli jeho spornému jadernému programu.

Plán na prověření možnosti výstavby na území, které si nárokují Palestinci, oznámilo izraelské ministerstvo pro bydlení a výstavbu. Počítalo se i se stavbou v blízkosti východního Jeruzaléma, v takzvané oblasti E1, která je spojnicí mezi Jeruzalémem a palestinským územím. Palestinci obratem pohrozili, že kvůli záměrům ministerstva odstoupí od mírových rozhovorů s Izraelem.

Netanjahu následně podle médií nařídil zmrazit plány pro zmíněnou oblast E1. Později vydal komuniké, ve kterém uvedl, že ministerstvu pro výstavbu nařídil celý záměr přehodnotit. Mimo jiné uvedl, že prohlášení vyvolalo „zbytečný spor“ s mezinárodním společenstvím právě v době, kdy se Izrael angažuje v otázce kontroverzního íránského jaderného programu.

Americký ministr zahraničí John Kerry před týdnem během návštěvy Izraele prohlásil, že osady podle názoru USA v mírovém úsilí ničemu nepomáhají a jsou nelegitimní. Dodal, že by bylo lépe tuto výstavbu co nejvíc omezit.

Vydáno pod