Neprodávejte antikoncepci, vzkazuje církev slovenským lékárníkům

Bratislava - Na Slovensku někteří lékárníci odmítají prodávat antikoncepci z náboženských důvodů. A slovenští biskupové je v tom podporují. Snaží se tyto pilulky na předpis vydávat za zlo, proti němuž je třeba bojovat. Věřící lékárníci tak podle nich mají dokonce povinnost odmítnout jejich prodej. Nicméně v oblastech, kde lékáren není mnoho, může být tento postup pro mnohé ženy velmi limitující a pilulka se tak pro ně snadno stane nedostupnou. Píše o tom server Pravda.sk.

Biskupové radí zákazníkům, aby chodili do lékáren, které se jejich doporučením řídí. Postoj církve má ale mnoho kritiků. Předně antikoncepce není pouze pilulkou proti početí, ale využívá se na léčbu vážných chorob. Biskupové tak váhavě připustili, že jediná přípustná výjimka antikoncepce je ta předepsaná z terapeutických důvodů.

Pokud žena chce, cestu si najde, tvrdí lékárníci

I tak mnoho lékáren od prodeje antikoncepce preventivně upustilo. Na malých městech tak může být její nedostupnost komplikací. Pokud ale žena pilulku skutečně potřebuje, sežene ji podle prvního viceprezidenta Slovenské lékárnické komory Ondreje Sukeľa stále velmi snadno. „Co se týče dostupnosti, nemám pocit, že žena, která chce antikoncepci, má problém se k ní dostat,“ podotkl.

V lékárně
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Doporučení biskupů je tak pouze reakcí na dotazy lékárníků, kteří se jich prý ptali, jaký mají zvolit postup, pokud sami antikoncepci neschvalují, ale ženám ji musejí vydávat. Lékárníci se tak odvolávají na takzvanou výhradu svědomí, která jim umožňuje odmítnout jednání v rozporu s vírou.

S tou už přitom Slovensko zkušenost má. Diskuse okolo výhrady svědomí se vede tradičně v otázce potratů, kde slovenská společnosti jednotná není. V tradičních oblastech na severu země jsou interrupce téměř tabu, naopak na jihu dvakrát překračují celoslovenský průměr. „Již dříve jsme říkali, že kdyby se přiznalo právo na výhradu svědomí instituci, může nastat právní chaos. I nyní se může stát, že některé ženy v jistých částech Slovenska by se nemusely dostat k antikoncepci,“ dodala Adriana Mesochoritisová z občanského sdružení Možnost volby.

  • Adriana Mesochoritisová: „Pokud má někdo výhradu svědomí, neberu mu ji, ale nemůže si tu výhradu uplatňovat tak, že ohrozí práva někoho jiného.“
Katolická církev
Zdroj: Arne Dedert/ČTK/DPA

Nevládní organizace považují výroky církve za nepřijatelné. Slovensko se v mezinárodních dokumentech zavázalo, že přispěje k odstranění diskriminace žen v oblasti péče o zdraví, čemuž současná situace příliš nepomáhá, domnívají se. Socioložka Sylvia Porubänová označila doporučení biskupů za ideologicky a nábožensky zbarvené a nátlakové. „Je to v rozporu s ústavou a mezinárodními závazky, které Slovensko musí dodržovat,“ uvedla.

Přitom základní smlouva s Vatikánem říká, že Slovensko uznává každému právo uplatňovat výhradu svědomí. Rozsah a podmínky tohoto práva má stanovit zvláštní smlouva. Ta však zatím nebyla přijata.

Přednosta Ústavu zdravotní etiky profesor Jozef Glaza na stanovisku bioetické komise biskupské konference spolupracoval. Podle něj se mají lékárníci sami rozhodnout, co prodávat budou, a co ne. Antikoncepci ženám nezakazuje, chce ale, aby přemýšlely, jestli ji skutečně potřebují. Podle něj ji mnoho - především mladých - žen užívá zbytečně. „Když se jich ptáme, tak velmi často vůbec sexuálně nežijí a ani přesně nevědí, proč to berou. Prostě proto, že to berou kamarádky nebo jim to máma dala do batohu, když jely na výlet,“ vysvětluje. Podle statistik užívání hormonální antikoncepce na Slovensku v posledních třech letech mírně klesá. Ženy ji ale nepřestávají brát kvůli víře - jednoduše na ni nemají peníze.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod