Ukrajina o Tymošenkové nerozhodla, EU jí přesto dala další šanci

Kyjev – Emisaři EU dali ukrajinskému parlamentu další týden, aby projednal a schválil zákon umožňující Tymošenkové vycestovat k léčení do zahraničí. Původní ultimátum Bruselu dnes poslanci nevyužili, když se nedokázali dohodnout na kompromisní variantě zákona. Bez přesunu Tymošenkové do péče zahraničních expertů je sblížení Ukrajiny s evropskou osmadvacítkou prakticky nemožné.

Na 19. listopadu odložil ukrajinský parlament debatu o osudu bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Poslanci měli posoudit návrh, který umožňuje léčbu odsouzených v zahraničí, nedokázali se ale shodnout na kompromisním řešení. „Jak víte, členské státy pořád diskutují, do jaké míry Ukrajina splnila požadovaná kritéria z prosince loňského roku. Co se týče Julije Tymošenkové, musí přijít rozhodující krok, aby se tento případ vyřešil,“ uvedl Peter Stano, mluvčí českého eurokomisaře pro rozšířování EU a politiku sousedství Štefana Füleho. Evropská unie dlouhodobě kritizuje věznění Tymošenkové jako nelegální a politicky motivované.

19. listopad stanovil šéf parlamentu Volodymyr Rybak jako datum, kdy má dnes přerušené jednání poslanců pokračovat. Načasování rozpravy vyvolalo v ukrajinských médiích údiv, protože den před tím - 18. listopadu - mají o osudu asociační dohody rozhodovat unijní ministři zahraničí.

Situace je jen prozatímní, vzkazuje opozice

Krátce poté, co unijnímu ultimátu parlament nevyhověl, se ozvala ukrajinská opozice a vyzvala zmocněnce Evropské unie Pata Coxe a Aleksandera Kwaśniewského, aby Ukrajině nezavírala EU dveře. Výzvu jim předal vůdce poslanecké skupiny strany Vlast Arsenij Jaceňuk, předseda strany Udar Vitalij Kličko a šéf strany Svoboda Oleh Ťahnybok. Po jednání zmocněnce EU veřejně vyzvali, aby své dnešní dobrozdání o situaci na Ukrajině chápali jen jako „prozatímní“.

„Jako tři opoziční síly jsme se obrátili na misi Coxe a Kwaśniewského s žádostí, aby jejich hodnocení Ukrajiny nebylo negativní,“ řekl agentuře Interfax Jaceňuk. „Mise by dnes měla vypracovat jen prozatímní hodnocení a měla by dát prezidentu Janukovyčovi možnost zamyslet se. Vše je totiž teď v jeho rukou,“ dodal. Cox a Kwaśniewski mají dnes večer o vývoji v Kyjevě informovat unijní vedení.

Arsenij Jaceňuk: „Chci oslovit osobně prezidenta. Výlety do Moskvy vám nepomůžou. Nedokážete prodat tuto zemi, ona by vám to neodpustila.“

Opozice je podle Jaceňuka přesvědčena, že smlouva o přidružení by měla být podle plánu koncem listopadu ve Vilniusu podepsána. Tři opoziční strany se z tohoto důvodu dohodly, že všechny politické síly vyzvou k masové demonstraci na podporu evropského směřování země. Akce by se měla uskutečnit v Kyjevě 24. listopadu, tedy čtyři dny před zahájením vilniuského summitu.

Německý politolog Andreas Umland sleduje ukrajinskou politiku už deset let. Důvodem, proč prezident Janukovyč  nechce pustit Tymošenkovou do zahraničí, jsou podle něj ukrajinské prezidentské volby v roce 2015: „Byla organizátorkou Oranžové revoluce, je to silná politička. Oni mají strach, že pokud vyjde na svobodu, povede to k destabilizaci současného režimu.“