Společně proti všem: Wilders a Le Penová si brousí zuby na eurovolby

Haag – Spojenectví s cílem společně uspět napřesrok v květnu ve volbách do Evropského parlamentu dnes uzavřely francouzská a nizozemská parlamentní krajní pravice. Po své schůzce v Haagu to oznámili nizozemský pravicový populista Geert Wilders a šéfka francouzské Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Očekávají, že se k nim připojí některé další euroskeptické strany.

Bez ohledu na některé rozdílné postoje si Wilders a Le Penová přejí spojit v rámci EU co nejvíce euroskeptických hnutí s cílem vytvořit v Evropském parlamentu řádnou politickou skupinu, a posílit tak demokratickou cestou svůj vliv v Evropě. Pro vytvoření takové skupiny je třeba získat minimálně 25 z celkových 766 poslanců. Existence takové skupiny umožňuje kromě jiného získat od europarlamentu služby sekretariátu, kanceláře, překladatele, peníze a čas pro proslovy v plénu.

FN má nyní v europarlamentu tři europoslance a Wildersova Strana pro svobodu (PVV) čtyři. Žádný z nich nepatří k nějaké oficiální politické skupině. Podle nejnovějších průzkumů si ale PVV ve volbách nejspíš povede dobře a FN je dokonce v čele sondáží ve Francii, kde by ji nyní volilo 24 procent obyvatel. Umírněná rétorika a nespokojenost s tradičními francouzskými stranami vynesly Národní frontu na historický vrchol popularity. Stačilo málo: přestat s nevybíravými výpady vůči menšinám a nechat vládnoucí strany, aby se samy vláčely bahnem krize. K FN přebíhají z opačné strany politického spektra bývalí komunisté a mluví se o tom, že hlasy paradoxně dostane i od části přistěhovalců.

Co zaznělo na společné tiskové konferenci:

Geert Wilders:
„Dnešek znamená začátek osvobození od tohoto monstra nazývaného Brusel.“

Marine Le Penová:
„My, staré evropské národy, musíme o každou věc žádat povolení v Bruselu. Je třeba obnovit územní svrchovanost, měnovou svrchovanost, rozpočtovou svrchovanost.“

Le Penová a Wilders věří, že by se k jejich předvolebnímu spojenectví mohly přidat nacionalistické formace z Belgie, Itálie, Německa, Rakouska nebo severní Evropy. Naopak vylučují spolčování například s nacionalistickými poslanci ze Slovenska, Maďarska, Rumunska a Bulharska, kteří jsou obviňováni z rasismu.

Marine Le Penová a Geert Wilders
Zdroj: Peter Dejong/ČTK/AP

Wilders: Antievropská koalice je stále blíž

Wilders už má za sebou setkání také s dalšími předáky evropských ultrapravicových stran. „Antievropská koalice je stále blíž,“ napsal na svém twitterovém účtu poté, co navštívil šéfa rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho, lídra vlámských pravicových separatistů Filipa Dewintera a právě Le Penovou, která mu nyní návštěvu oplatila. Ne všude ale Wilderse vítali s otevřenou náručí. Nejhlasitější britský odpůrce EU Nigel Farage dokonce jakékoliv spojenectví striktně odmítl.

Německá agentura DPA ovšem soudí, že spojení PVV A FN „nebude žádný sňatek z lásky“. Připomíná, že rozpory mezi oběma stranami jsou značné. Nizozemec odsuzuje neskrývaný antisemitismus zakladatele francouzské nacionální strany Jeana-Marieho Le Pena a podobně se staví také k antihomosexuálním postojům Národní fronty. Le Penová naopak nepodporuje Wildersův fanatický boj proti islámu a snahy o zákaz koránu. Zatímco její strana chce zrušit EU, pro Wilderse je ústředním tématem boj proti islámu. Obě uskupení ale spojuje kritika Evropské unie a nenávist k euru. Vědí rovněž, že jedině společně mohou něčeho proti Bruselu dosáhnout.

Horizont Petra Zavadila k Le Penové a Wildersovi (zdroj: ČT24)