Mráz přichází z Pekingu - z Kremlu tentokrát teploučko

Peking/Moskva - Na východě Evropy a v Asii přináší počasí teplotní extrémy. Zatímco na severu Číny už napadl sníh a působí dopravní problémy, Rusko se těší z neobvykle příjemného podzimu - teploty tu vystoupaly až na rekordních 15 stupňů.

Město Chu Lun-pu v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko pokryl sníh během jedné hodiny, což v tuto roční dobu není příliš obvyklý jev. Teploty klesly hluboko pod bod mrazu, místní lidé i turisté ale podzimní sněžení přivítali. „To je letos druhá nadílka, ale je zatím nejkrásnější. Nemůžeme si nechat takovou příležitost ujít,“ libuje si jedna z místních.

Neobvyklý extrém zažívá v těchto dnech i Rusko - teploty v Moskvě zůstávají na úrovni pozdního babího léta. Podle meteorologů je průměrná teplota v první části listopadu o sedm stupňů vyšší, než je obvyklé. Podobné teploty neobjevili ani v historických záznamech. Nyní zkoumají i širší souvislosti neobvyklého počasí - konkrétně to, nakolik mrazy v Číně i teplé dny v Rusku souvisejí s extrémními tajfuny a bouřemi ve východní Asii.

V Číně sněží, v Moskvě mají babí léto (zdroj: ČT24)