Ze sukně do kalhot: Turecké poslankyně si vymohly změnu módy

Ankara – Turecké poslankyně můžou do práce chodit v kalhotách. Zatím si směly obléci pouze kostýmky se sukněmi. Novinku potvrzující uvolňování pravidel pro oblékání žen v zemi včera večer odhlasoval zákonodárný sbor. Již v říjnu přitom odsouhlasil návrh, aby ve státních institucích ženy mohly nosit šátky zahalující vlasy. To jim bylo zakázáno již v roce 1923.

Revoluci v oblékání poslankyň nastartovala Safak Paveyová z hlavní opoziční Lidové republikánské strany (CHP), která má protézu nohy. Parlament ale několikrát nevyhověl její žádosti nosit kalhoty a oháněl se vžitými pravidly. Změnu nyní navrhla Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a opoziční strany zrušení zákazu podpořily.

Také ostatní poslankyně tento zákon vítají. Například známá kurdská poslankyně Leyla Zanaová, která strávila deset let ve vězení kvůli podpoře kurdského povstání, například dorazila do budovy zákonodárného sboru v kalhotách již ve středu, tedy v den, kdy se o pravidlu teprve hlasovalo. 

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/RAMPAZZO ALESSANDRO

Zákaz šátků stále platí u soudu a v armádě

Pokud jde o druhou významnou změnu, zákaz nošení šátků, ten platil ve státních institucích od roku 1923. Erdoganova vláda o jeho zrušení dlouhodobě usilovala. Jde o krok, který patří do balíku reforem zaměřených na posílení demokracie v zemi, což mimo jiné znamená posílení práv národnostních menšin, především Kurdů, kteří vedli desítky let ozbrojený boj za autonomii. Zákaz šátků ale zůstal v platnosti u soudů, v armádě a v policii. Zrušení zákazu islámských symbolů vyvolalo nejprve obavy sekulárních Turků před plíživou islamizací společnosti. Nakonec se ale s tímto opatřením do značné míry smířili.