V Polsku bouchl plyn, nejméně tři mrtví

Varšava - Exploze unikajícího plynu v obydlené oblasti v centrálním Polsku zabila nejméně tři lidi a 13 dalších zranila. Požár šířící se po výbuchu zachvátil 12 okolních domů. Na místě zasahovala asi stovka hasičů, požár se jim do večera podařilo dostat pod kontrolu.

Plyn unikající z rozvodného potrubí o průměru 50 centimetrů vybuchl odpoledne ve vesnici Janków Przygodski ve Velkopolském vojvodství v centrální části země. Podle mluvčího vojvodství Tomasze Stubeho zahynuli při explozi nejméně tři lidé a nelze zcela vyloučit, že počet obětí vzroste, až záchranáři prohledají trosky budov.  

Lékaři ošetřili 13 zraněných, z toho tři děti. Většina z nich utrpěla popáleniny, nikdo však podle zástupců místní nemocnice není v ohrožení života.

Požár poničil desítku obytných domů a dvě hospodářské budovy. Hasiči již většinu plamenů zlikvidovali, dovnitř se však záchranáři zatím nedostali. „Kromě toho, že je tam příliš vysoká teplota, záchranáře dovnitř nepouštíme s ohledem na to, že byla konstrukce (domů) tak narušena, že hrozí jejich zřícení,“ řekl médiím náčelník zasahujících hasičů Wieslaw Lesniakiewicz.

Příčinu požáru bude policie vyšetřovat. Podle plynařské firmy probíhala v místě výbuchu oprava starého plynovodu. 

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod