Kvůli požáru továrny v Detroitu vyhlásily úřady chemický poplach

Detroit - Rozsáhlý požár vážně poškodil továrnu na výrobu lepidel, barev a tmelů v americkém Detroitu. Úřady v místě vyhlásily chemických poplach a z obavy o zdraví obyvatel evakuovaly okolí. Událost se obešla bez zraněných, stále ale není jasné, zda do ovzduší unikly nebezpečné látky.

Hořet začalo ve čtvrtek odpoledne místního času, hasiči dostali plameny pod kontrolu až po několika hodinách. Hustý a štiplavý dým byl viditelný ze vzdálenosti několika kilometrů. Detroit Free Press citoval svědka, který si stěžoval na malátnost poté, co se nadýchal kouře.

Na místo neštěstí vyrazili experti, aby zjistili, jaké látky unikly. Úřady kvůli požáru vyhlásily druhý nejvyšší chemický poplach ze čtyřbodové škály, který podle portálu Detroit Free Press znamená, že lidské životy jsou ve vážném ohrožení a že ekologické škody mohou postihnout rozsáhlou oblast. Evakuována byla mimo jiné škola a silnice v okolí továrny byly uzavřeny.

Prozatím není jasné, co oheň způsobilo. Některá média s odkazem na majitele provozu uvedla, že se vzňaly chemikálie od jiskry, kterou vyvolali dělníci při manipulaci s materiálem.