Kde skončí Asadova „chemie“? V Albánii likvidace neproběhne

Haag - Výkonný výbor Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se radí o dalším postupu při likvidaci syrského arzenálu chemických zbraní. Pod vedením šéfa OPCW Ahmeta Üzümcüa má 41 členů výboru vypracovat plán a harmonogram úplného zničení zhruba tisíc tun chemických bojových látek ze syrského arzenálu. Albánie už odmítla, aby celá akce proběhla na jejím území, jak požadovaly Spojené státy.

Albáncům se zapojení jejich země do procesu nezamlouvá

„Pro Albánii je nemožné podílet se na takové operaci, protože pro to nemá kapacity,“ řekl albánský premiér Edi Rama na tiskové konferenci. Jeho vyjádření bylo přímo přenášeno na velké náměstí v Tiraně, kde tisíce demonstrantů přijaly ohlášené odmítnutí americké žádosti bouřlivým potleskem.

USA reagovaly na albánské odmítnutí prohlášením, že rozhodnutí Tirany respektují. Zdůraznily zároveň, že jsou nadále odhodlány vyřešit likvidaci syrského chemického arzenálu v termínech stanovených rezolucí OSN. „Jsme přesvědčeni, že dokončíme likvidaci (syrských chemických zbraní) v dohodnutých lhůtách,“ citoval Reuters z prohlášení americké ambasády v Tiraně. Ve Washingtonu pak mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jean Psakiová řekla, že rozhodnutí Tirany neovlivní vzájemné vztahy obou států.

Spekuluje se i o přesunutí syrských bojových látek do Norska. Ministr zahraničí Börge Brende naznačil, že se Norsko do operace zapojí. Země prý pošle do Sýrie civilní nákladní loď a fregatu námořnictva, které by měly chemikálie převézt na místo zničení. Likvidaci
syrských zbraní označil za povinnost Norska. Přiznal také, že operace nebude bez rizika.

Experti OSN v Sýrii
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN/AA / SCANPIX

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada přistoupila na zničení chemických zbraní po srpnovém chemickém útoku u Damašku s více než 1 400 mrtvými. Damašek se od útoku distancoval, rusko-americký návrh ohledně likvidace svých chemických zbraní ale přijal, aby se vyhnul hrozbě vojenského zásahu Spojených států.

Ve stanoveném termínu syrská vláda předložila OPCW seznam svých chemických zařízení, v nichž se zbraně vyráběly, skladovaly a mísily. Ty pak prověřili experti organizace. Do poloviny příštího roku mají být zlikvidovány veškeré syrské zásoby chemikálií a chemické munice. Rusko-americký návrh předpokládá, že většina bojových látek bude ze Sýrie vyvezena nejpozději do 31. prosince. Zbylé chemikálie ze syrského arzenálu by měly být do března příštího roku zničeny v Sýrii.

Vladimir Putin
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP Photo

Putin volal Asadovi, pochválil ho za spolupráci s mezinárodními organizacemi

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek během telefonického hovoru s Asadem vyjádřil spokojenost s dosavadní spolupráci syrských úřadů s OSN a s inspektory z Organizace pro zákaz chemických zbraní. Putin také ocenil ochotu Asadovy vlády vyslat delegaci, která se bude účastnit konference v Ženevě. Doufá, že se rozhovorů zúčastní i opozice.

Ruský prezident prý rovněž vyzval Asadovu vládu, aby udělala vše pro zmírnění utrpení civilistů, kteří trpí v současné občanské válce.

Několikrát odložená konference o Sýrii by se mohla konat v prosinci. Syrský list Al-Vatan blízký vládě citoval nejmenovaný francouzský diplomatický zdroj, podle něhož by se měla konference uskutečnit od 12. prosince. Americký ministr zahraničí John Kerry prý informoval svého francouzského kolegu Laurenta Fabiuse, že toto datum oznámí OSN 25. listopadu. Syrská opozice ale zdůraznila, že datum konference ještě nebylo stanoveno.