Čínské proměny: Mírnější politika jednoho dítěte a konec pracovních táborů

Peking - Čína chce uvolnit politiku jednoho dítěte a zrušit pracovní tábory a systém „převýchovy prací“, který umožňuje odsuzování politických vězňů bez soudního procesu. Vyplývá to z reforem schválených během plenárního zasedání ústředního výboru Komunistické strany Číny, které skončilo v úterý.

Vedení Komunistické strany jednalo čtyři dny za zavřenými dveřmi a o výsledcích se dosud veřejnost dozvěděla jen kusé informace. Teprve nyní státní média zveřejnila podrobnější dokument, který hovoří o dalekosáhlých reformách v ekonomické, sociální a politické oblasti.

V Číně bude chybět 24 milionů žen

Peking se například chystá uvolnit kontroverzní a dlouhá desetiletí prosazovanou politiku jednoho dítěte, která zákonem zapovídá většině obyvatel měst zplození více než jednoho potomka. Nyní by mohli mít kromě obyvatel venkova dvě děti třeba i páry, kde je alespoň jeden z rodičů jedináček. Dosud si mohli čtyřčlennou rodinu založit pouze rodiče, kteří byli jedináčky oba.

Politiku jednoho dítěte Čína zavedla koncem 70. let, aby utlumila rychlý růst populace. Její striktní prosazování vedlo podle ochránců lidských práv třeba k nuceným potratům a kvůli preferenci mužských potomků nyní země čelí i demografické nerovnováze. Podle odhadu bude do konce dekády v Číně 24 milionů „přebytečných“ mužů, kteří nebudou mít šanci najít si ženu.

Čínský novorozenec
Zdroj: ČT24

K populačnímu zvratu ale v souvislosti se změnami nedojde, domnívá se Jiřina Kocourková, vedoucí Katedry demografie a geodemografie PřF UK. „Dramatické změny neočekáváme vzhledem k tomu, že podle posledních průzkumů politika jednoho dítěte nemá tak závratný vliv z hlediska toho, že by současné mladé lidi nutila k tomu, aby měli pouze jedno dítě. Většinou si totiž jedno dítě sami přejí,“ prohlásila Kocourková. 

Samotné zavedení politiky jednoho dítěte podle ní nijak zásadně současnou úroveň plodnosti neovlivnilo – spíš to celou situaci urychlilo. „Už od počátku 90. let zaznamenává Čína úroveň plodnosti pod záchovnou úrovní – tj. dvě děti na jednu ženu. V posledních pěti až deseti letech se úroveň plodnosti pohybuje dokonce na 1,5 dítěte – tedy podobně jako v Česku,“ poznamenala Kocourková.

Čínské vězení
Zdroj: ČT24

Konec trestům bez rozsudku?

Čínské úřady rovněž hodlají omezit seznam trestných činů, za něž hrozí trest smrti. Definitivně by měly skončit i pracovní tábory, jeden z nejkritizovanějších symbolů čínského autoritativního režimu. Zatím se však neví, v jakém časovém horizontu se budou rušit.

Systém nápravných zařízení zavedl v 50. letech minulého století režim čínského vůdce Mao Ce-tunga, který se nechal inspirovat sovětskými gulagy - místy, kde „kontrarevolucionáři“ a „třídní nepřátelé“ mohli být drženi bez soudu. „Nápravou“ prostřednictvím tvrdé práce a marxistické doktríny prošly zřejmě až desítky milionů Číňanů. Miliony lidí během věznění zemřely, buď z přepracování, kvůli tvrdým podmínkám, anebo tito lidé spáchali sebevraždu, než byl systém v 70. letech „přehodnocen“ a tehdejší čínský vůdce Teng Siao-pching nechal propustit osoby zadržované na základě politických a náboženských obvinění.

Podle posledních dostupných údajů ministerstva spravedlnosti bylo ke konci roku 2008 v 350 pracovních převýchovných táborech zadržováno 160 000 lidí. Podle úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale jejich počet může být až 190 000. V současnosti tento systém dává policii pravomoc poslat do táborů obviněné provinilce až na čtyři roky bez soudního slyšení.

Snadnější stěhování i podnikání

Číňanům usnadní život i další plánovaná reforma. Ruší systém registrace bydliště. Lidé už se proto budou moct stěhovat do měst, aniž by ztratili nárok na lékařskou péči nebo zdravotní pojištění.

Uvolní se i ekonomika - stát například dovolí zakládání soukromých bank v zemi. Některé věci ale zůstávají při starém - třeba politika. Komunistická strana si zachová monopol. A i do budoucna si nárokuje kontrolu médií.

Komunistická strana dosud mluvila o chystaných změnách jen vágně a uvedla například, že rozhodující roli v čínské ekonomice by měl hrát v budoucnu volný trh. V prohlášení si strana kladla za cíl dosáhnout „rozhodujících výsledků“ do roku 2020.

Vydáno pod