Syrští rebelové se omlouvají. O hlavu připravili kolegu

Damašek – Situace v Sýrii je stále nepřehlednější, na což v Halabu doplatil jeden z rebelů. Nedávno bylo zveřejněno video ukazující islámské radikály ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) ohánějící se useknutou hlavou vousatého muže, jehož považovali za podporovatele prezidenta Bašára Asada. Teď se ale zjistilo, že omylem připravili o hlavu svého kolegu ze spřátelené povstalecké skupiny.

Mělo se jednat o iráckého šíitu a člena provládního oddílu. Vše je ale jinak. Krátce po zveřejnění hrozivého videa syrská exilová opozice oznámila, že identifikovala mrtvého. Muž patřil k jedné z hlavních islamistických povstaleckých skupin Ahrár aš-Šam napojených na síť al-Káida.

Velitel Muhammad Farís se před pár dny účastnil bojů východně od Halabu, při nichž byl zraněn. Zdravotníci mu dali uklidňující léky a muž prý poté z polospánku volal Alí a Husajn, což jsou jména dvou významných imámů uctívaných šíity. Islamisté tak dospěli k závěru, že je to šíita, a rozhodli se ho setnout. Celá záležitost ale bylo jedno velké nedorozumění.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Pachatele zřejmě trest nemine, jeden z nich ale stihl utéct

ISIL počínání radikálů hodnotí jako válečný zločin. Skupina už prý uznala, že muž byl zabit omylem, a jednoho z pachatelů zachycených na videu zatkla. Tunisan bude údajně postaven před islámský soud. Druhý muž z videa pochází z jedné ze zemí Perského zálivu. Zatím se ho nepodařilo dopadnout.

Proti syrské armádě bojují kromě sekulární opozice také islamisté. Jsou to vyznavači sunnitského islámu a jejich cílem je ustavit v Sýrii islámský stát. Mnozí z nich jsou cizinci a členové radikálních skupin působících i v jiných zemích.

Syrský konflikt začal v březnu 2011 poté, co vládní síly zakročily proti pokojným demonstrantům během arabského jara. V současné době už v zemi probíhá regulérní občanská válka. Organizace spojených národů odhaduje, že během konfliktu zemřelo přes sto tisíc lidí.

Mezinárodní inspektoři se nyní snaží zajistit, aby Sýrie eliminovala zásoby chemických zbraní, a to do poloviny příštího roku. Sýrie se na tom dohodla s velmocemi poté, co se ocitla pod silným mezinárodním tlakem a některé země jako USA začaly režimu prezidenta Bašára Asada vyhrožovat intervencí.

Vydáno pod