Terč Brusel: Českoslovenští špioni se v 80. letech činili

Brusel – Patnáctého listopadu 1989, tedy dva dny před sametovou revolucí a na den přesně před 24 lety, navštívil Brusel poslední představitel komunistického Československa. Tajemník ÚV KSČ Jozef Lenárt přitom netušil, že to bude naposledy. Se změnou režimu skončila i éra československé špionáže u bruselských institucí – a právě na tu se zaměřuje kniha belgického investigativního novináře Kristofa Clerixe, která v Bruselu právě vychází.

„Na konci 80. let pracovalo na československé ambasádě sedm pracovníků tajné služby. Jedním z nich byl agent jménem Krupka, který se specializoval na propagandu,“ přibližuje autor knihy Špionáž: Terč Brusel (Spionage. Doelwit: Brussel). Úkolem československých agentů bylo ovlivňovat a měnit styl psaní zahraničních novinářů, ale také získávat důležité kontakty a informace. Bruselská hlášení ukazují, že ve své práci byli úspěšní.

Kristof Clerix
Zdroj: ČT24

Kniha o československé špionáži za komunismu vzbudila v Belgii velký zájem. Dostala se i na titulní stranu místních novin za situace, kdy Brusel kvůli americkým odposlechům řeší jednu špionážní aféru za druhou.

„Na příbězích ze studené války je zajímavé, že nás učí, jak špionáž funguje dnes,“ říká Clerix. S rozšiřováním velikosti i vlivu Evropské unie roste i zájem cizích tajných služeb. Odhalením kolem amerických odposlechů podle Clerixe rozhodně není konec. Evropanům vzkazuje, aby si z toho vzali lekci a po svých politicích žádali jediné - větší ochranu soukromí.

Během studené války sváděla rozvědka z obou stran železné opony boj o belgickou metropoli – zvlášť poté, co se Brusel stal významným centrem západního světa se sídlem evropských institucí a Severoatlantické aliance. Právě ta byla hlavním cílem špionů ze zemí východního bloku. Na toto téma se zaměřuje i Clerixův projekt „Cíl: Brusel“. Sám Clerix pracuje pro belgický měsíčník MO*, který se zaměřuje na mezinárodní dění. Specializací tohoto investigativního novináře jsou bezpečnostní témata, jako je terorismus, tajné služby a organizovaný zločin.

Vydáno pod