Agresivní starosta Toronta kouřící crack přišel částečně o moc

Toronto - Torontská městská rada drtivou většinou odhlasovala, že problémový starosta Rob Ford přijde o část svých pravomocí. Jde o poslední pokus, jak udržet starostu „na uzdě“, píše server BBC News. Ford odmítl odstoupit poté, co vyšlo najevo, že kouřil crack, řídil pod vlivem alkoholu a dokonce vyhrožoval neznámé osobě smrtí.

Ford například nebude mít možnost rozhodovat o rozpočtu a nesmí jmenovat své zástupce či výkonný výbor města. Třicet devět členů rady bylo pro omezení jeho pravomocí, jen tři proti. „Musíme mu vzít pravomoci – pro dobro tohoto města,“ konstatoval Denzil Minnan – Wong. „Je jen málo lidí, kteří jsou ochotni ho bránit i přes vulgární komentáře a přiznání, že bere drogy,“ dodal člen rady.

Ford se ale nevzdává, půjde do boje. „Nemůžu s tím souhlasit. Nemám jinou možnost než to napadnout u soudu,“ konstatoval starosta. Hlasování proběhlo den poté, co se Ford omluvil za obscénní komentáře, které učinil v živém televizním vysílání.

Starosta Toronta je o několik pravomocí chudší (zdroj: ČT24)

Páteční rozhodnutí rady je poslední ranou pro 44letého muže, který se minulý týden přiznal ke kouření cracku a tento týden zase uvedl, že si v minulých dvou letech kupoval nelegální drogy. Starosta kromě toho dle jeho spolupracovníků řídil opilý, vyhrožoval personálu a dělal sexuální návrhy jedné kolegyni.

Obyvatelé Toronta volají po Fordově rezignaci

Podle průzkumu zveřejněného tento týden v kanadských televizích si 76 procent obyvatel Toronta myslí, že by Ford měl odstoupit nebo si vzít volno. Před radnicí za jeho odstoupení demonstrovaly stovky lidí.

Městská rada každopádně nemá pravomoc starostu odstranit. Musel by odejít sám, což zřejmě nehodlá. Uvedl, že bude v říjnu 2014 opět kandidovat.

Torontský starosta Rob Ford se přiznal, že kouřil crack
Zdroj: ČTK/ZUMA/Vince Talotta