Proti Berlusconimu se bouří vlastní strana, udrží v ní vliv?

Miláno - Italský ministr vnitra a místopředseda vlády Angelino Alfano, který kdysi sloužil jako pravá ruka expremiéru Silviu Berlusconimu, vytvořil odštěpeneckou frakci v jejich hnutí Lid svobody (PdL). Berlusconiho již nehodlají vzbouřenci zastoupení v obou komorách parlamentu nadále podporovat, a naopak se chtějí přinejmenším do roku 2015 stát pevnou oporou vládě premiéra Enrika Letty.

Vznik nové formace, která se bude nazývat Nová centristická pravice, potvrdil včera Alfano před dnešním sjezdem PdL. Na tom se Berlusconi pokusí stranu znovu ovládnout, symbolicky toho chce dosáhnout i tím, že ji přejmenuje opět na Forza Italia (Vzhůru, Itálie).

  • „Činím tu rozhodnutí, o které by mě nikdy nenapadlo, že ho budu muset udělat: nepřipojím se k Forza Italia,“ řekl Alfano před svými spojenci.

Podle senátora Carla Giovanardiho má přitom Alfano dost podporovatelů na to, aby svými hlasy udrželi Lettovu koaliční vládu u moci do roku 2015, i kdyby zbytek PdL z koalice vystoupil.

Italský premiér Enrico Letta (vpravo) a Angelino Alfano
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Stranická vzpoura proti Berlusconimu vypukla už koncem září, když vůdce strany inicioval demisi pěti ministrů PdL s cílem oslabit kabinet a následně i chtěl, aby vláda nedostala důvěru. Přál si vyvolat předčasné parlamentní volby kvůli tomu, že jemu samotnému hrozí vyloučení z horní komory za trest, který mu uložil soud za daňové úniky.

Alfano to ale s dalšími stranickými kolegy odmítl a vyzval k podpoře Lettyho. Kabinet pak Berlusconimu navzdory ustál hlasování o důvěře v parlamentu díky podpoře desítek zákonodárců Pdl. Itálie, kterou těžce zasáhla finanční krize, je podle premiéra Letty již vyčerpaná neustálými politickými boji, které by měly konečně skončit.

Proti Berlusconimu se bouří vlastní strana (zdroj: ČT24)