Vzhůru Itálie, povzbuzuje se Berlusconiho strana

Řím – Strana bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid svobody (PdL) se dnes na sjezdu vrátila ke svému původnímu názvu Vzhůru Itálie (Forza Italia). Berlusconi má přitom plné ruce práce, aby udržel stranu jednotnou. Jeho bývalý spojenec a ministr vnitra Angelino Alfano totiž včera ohlásil vznik nové frakce. Ta odmítla Berlusconimu poslušnost a chce dál podporovat současnou vládu.

Na dnešním sjezdu Berlusconiho pravicové formace stovky delegátů schválily říjnový návrh předsednictva strany vrátit straně původní název. „Mám radost z této jednomyslnosti a věřím, že je to dobré znamení pro toto dobrodružství svobody, za jehož obranu jsme se v tomto hlasování všichni společně zasadili,“ prohlásil Berlusconi za potlesku zhruba 600 stranických funkcionářů. 

Jenže tím si jednotnost strany nezajistí. Sedmasedmdesátiletý Berlusconi proto dnes vyzval odštěpence, aby alespoň společně podporovali středopravou bázi a postavili se společně proti soupeřům z levého středu. 

Skupina kolem Alfana se už dnešního sjezdu neúčastnila. Patří k ní zhruba 60 zákonodárců, z toho 30 až 37 senátorů a 23 až 26 poslanců. Nynější vládě velké koalice v čele s premiérem Enrikem Lettou by to mělo zajistit většinu. 

Rozkol se objevil už na začátku října. Berlusconi chtěl svrhnout vládu a vyvolal hlasování o nedůvěře. Senátoři z jeho strany šéfa zklamali a neposlechli. Berlusconi musel ustoupit. Vláda se udržela a Alfano zůstal v křesle ministra vnitra po boku zářícího premiéra Letty.

Vydáno pod