Slováci organizují sbírku na stavbu Gabčíkova pomníku

Bratislava – Slováci se chystají postavit pomník jednomu ze svých nejslavnějších obyvatel Jozefovi Gabčíkovi. Busta parašutisty, který spolu s Janem Kubišem v roce 1942 zaútočil na Reinharda Heydricha, by měl stát u jeho rodného domu v Rajeckých Teplicích na severozápadě Slovenska. Zatím se na pomník pořádá sbírka a její organizátoři přijeli vybírat peníze i do Česka.

Gabčíkův pomník by měl mít podobu bronzové busty - parašutistovy hlavy v životní velikosti. Postavit se má přímo naproti domu, kde se Jozef Gabčík v roce 1912 narodil. „Je to u hlavní cesty, u státní silnice. S touto postavou novodobých dějin by tak se vlastně mohla potkávat i široká veřejnost,“ popisuje záměr primátor Rajeckých Teplic Peter Dobeš.

Přestože je zatím busta pouze na papíře, Slováci by nejraději viděli hotový památník už příští rok na jaře nebo v létě. I kdyby tou dobou měli ještě málo peněz, chtějí postavit aspoň základy pomníku. Momentálně městu chybí téměř třináct tisíc eur (v přepočtu přes 350 tisíc korun).

Potřebné finance chtějí organizátoři sbírky získat i od českých dárců. Za tím účelem se proto vydali i do míst, která jsou s příběhem slovenského vojáka nesmazatelně spjata. Nejprve zamířili do Lidic, symbolu nacistické odplaty za Heydrichovu smrt, později navštívili kryptu chrámu svatých Cyrila a Metoděje, místo posledního hrdinného odporu československých vojáků.

Sbírka na pomník Josefa Gabčíka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod