Ruská policie dopadla organizátora volgogradského atentátu

Moskva - Policie v ruském Dagestánu zabila Dmitrije Sokolova, který měl zosnovat pumový atentát na městský autobus. Podle vyšetřovatelů sám vyrobil nálož, kterou pak před třemi týdny ve Volgogradu na svém těle odpálila jeho manželka. Šest lidí zemřelo, přes 40 utrpělo zranění. Útok vyvolal obavy z teroristických akcí během nadcházející zimní olympiády v Soči.

Atentát přišel po třech letech relativního klidu a opět připomněl nebezpečí ze severního Kavkazu, které dnes pramení hlavně z nestabilního Dagestánu. Tam pak policie i tajné služby našly hlavního podezřelého. 

Dmitrij Sokolov byl syn ruského vojáka, během studií v Moskvě se seznámil s o 10 let starší Nadiou z Dagestánu. Přijal islám, odešel ze školy a zůstal nezvěstný až do letošního října. Jeho žena se 21. října odpálila ve volgogradském autobuse.  

Organizátor atentátu ve Volgogradu dopaden (zdroj: ČT24)

Teď policie organizátora útoku dopadla. V domě na předměstí metropole republiky Machačkaly bylo pět bojovníků, celá operace trvala 15 hodin a komplikovala ji přítomnost ženy s dítětem. „Během vyjednávání na sebe Sokolov vzal odpovědnost za teroristické útoky, včetně toho ve Volgogradu. Řekl, že osobně vyrobil nálož, která explodovala na těle atentátnice,“ říká mluvčí protiteroristické jednotky. Při přestřelce s policí zemřel nejen Sokolov, ale další čtyři islamisté. 

Volgogradský atentát byl nejvražednějším útokem v Rusku mimo území severního Kavkazu za poslední téměř tři roky. Podle agentury Reuters to vyvolalo obavy z dalšího islámského násilí v době, kdy se země připravuje uvítat začátkem roku 2014 účastníky zimních olympijských her v Soči.