E basta! Neapolci demonstrovali proti mafiánským odpadkům

Neapol - Tisíce Italů protestovaly v Neapoli proti zamoření toxickým odpadem, na jehož ilegální skladování se už roky zaměřuje italská mafie Camorra. Škodlivé látky působí problémy v zemědělství a lidé si stěžují na zdravotní potíže. V minulosti dokonce musela být povolána armáda, aby město přívalu odpadků zbavila.

„Jsme tady kvůli šťastnější budoucnosti, která začíná odstraněním odpadů, pokračuje postihem mafie a končí celkovou změnou regionu,“ prohlásil na demonstraci ředitel protimafiánské organizace Libera Enrico Fontana. Pro popelářskou mafii je nelegální odpad stejně výnosným byznysem jako třeba obchod se zbraněmi, postihy za tyto praktiky jsou ale daleko nižší.

Úřady odhadují, že na nelegálních skládkách končí až třetina odpadu. Za posledních dvacet let bylo v okolí Neapole údajně uloženo asi 10 milionů tun průmyslového odpadu. Jde o staré pneumatiky, azbest, baterie nebo chemický odpad. Rozmohlo se také spalování starého oblečení nasáklého toxiny.

„Odpad se sem přiváží dennodenně po silnicích. Nepadá přece z nebe. Ale vypadá to, že bychom tomu dokázali zabránit pouze vojenskou operací,“ poznamenal neapolský senátor Paolo Russo, který předsedá parlamentní komisi pro kontrolu obchodu s odpadem.

Do Neapole byla kvůli odpadkům povolána armáda
Zdroj: ČTK/AP/Salvatore Laporta

Podle národního zdravotního institutu se v regionu mezi městy Neapol a Caserta vyskytuje víc zhoubných nádorů, než je italský průměr. O oblasti proto místní mluví jako o „trojúhelníku smrti“ či krajině ohně. Časté nemoci vyvolané toxiny ale obyvatele znepokojují čím dál víc. Na demonstraci proto pochodovali lidé s portréty svých příbuzných, kteří kvůli jedovatému ovzduší na rakovinu zemřeli.

„Na pravdu čekáme 22 let. Náš problém se už konečně dostal na titulní stránky médií a teď by bylo žádoucí objasnit, kdo za to vlastně nese odpovědnost,“ tvrdí Rossella Muroniová, šéfka organizace na ochranu životního prostředí Legambiente, která sobotní shromáždění zorganizovala. Do nezákonných aktivit s odpadky je podle organizace zapojeno více než čtyři stovky podniků ze střední a severní Itálie.

Neapolci demonstrovali proti odpadkům (zdroj: ČT24)

Po dvou desetiletích, kdy problém tiše nabobtnával, se snad nyní rýsuje na lepší časy. Státní orgány i neziskové organizace za to mohou částečně vděčit i některým členům mafie, kteří opustili dráhu zločinu a začali spolupracovat s policií.

Kvůli neodpovídajícímu systému skladování a zpracování se pod přívaly tisícovek tun odpadků Neapol naposledy téměř udusila před dvěma lety. Do zamořených ulic proto musela narukovat místní armáda. Zhruba 170 vojáků vyzbrojených více než 70 nákladními automobily pomáhalo jihoitalskému městu se komunálního odpadu zbavit. Jeho hromady už dokonce rozčílení obyvatelé několikrát zapálili.

Do Neapole byla kvůli odpadkům povolána armáda
Zdroj: ČTK/AP/Salvatore Laporta

Bylo to už podruhé od roku 2008, kdy byla do boje proti odpadkům v Neapoli povolána armáda. Tehdy očištění města slíbil v rámci předvolební kampaně Silvio Berlusconi - a na nějakou dobu skutečně uspěl. Ale po pár letech byla zapáchající problém zpět.

Evropská unie vyvíjí dlouhodobě tlak na italskou vládu, aby problém odpovídajícím způsobem a s přihlédnutím k jeho ekologickým aspektům rázně vyřešila. Zároveň jí pohrozila za případnou liknavost finančními sankcemi.

Vydáno pod