Pan Ki-mun se v Osvětimi poklonil obětem holocaustu

Osvětim (Polsko) – Památku obětí holocaustu dnes v Osvětimi uctil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Položil květiny u popravčí zdi, kde byly zastřeleny tisíce vězňů, a prohlédl si místní výstavu, která přibližuje nelidské podmínky, v nichž museli zadržovaní žít. Z Osvětimi šéf OSN odjel ještě do nedaleké Březinky, kde jsou trosky krematoria a památník obětem, které v táborech zahynuly. Prvním šéfem OSN, který navštívil Osvětim, byl v listopadu 1995 Butrus Butrus-Ghálí.

V rámci své návštěvy Polska dorazil generální tajemník OSN i do Krakova. V úterý je očekáván na konferenci OSN o změnách klimatu, která se koná ve Varšavě.

Nacisté po dobytí Polska připojili město Osvětim k Německu, přejmenovali je na Auschwitz a zřídili tam zřejmě nejznámější z vyhlazovacích táborů. Oběťmi byli především Židé, ale také Rusové, Poláci, Romové a příslušníci dalších národů. Odhaduje se, že v tamních plynových komorách našlo smrt až 1,5 milionu lidí. Podle historiků bylo do Osvětimi transportováno zhruba 50 000 československých občanů, z nichž přežilo jen asi 6 000.

Pan Ki-mun chce návštěvou podpořit boj proti netoleranci a předsudkům v současné společnosti. Už dříve uvedl, že považuje prevenci genocidy za jedno z poslání OSN.

Nejen Poláci, ale i celý svět vnímá návštěvu Pan Ki-muna velmi pozitivně. „Polská média věnují návštěvě značnou pozornost. To, že si Pan Ki-mun udělal čas na návštěvu Osvětimi, je ve zdejších médiích reflektováno velice silně. Osvětim nyní potřebuje rekonstrukci – řada baráků se nachází v dezolátním stavu – a svět jedná o tom, jak celý komplex zachovat a kde sehnat peníze. I v tom by mohla návštěva generálního tajemníka pomoci,“ poznamenal zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod