Krejčíř popírá: Údajného zabijáka prý nezná – ani oběti

Johannesburg – Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř popřel zprávu jihoafrického listu The Sunday Times, že si od svého příjezdu do JAR před šesti lety objednal celkem šest vražd svých rivalů v zahraničí – mimo jiné i v Česku, Německu nebo na Seychelách. Krejčíř prý nezná oběti ani samotného údajného zabijáka. Píše o tom další server v JAR Eye Witness News. Krejčíře obvinil soukromý vyšetřovatel Paul O'Sullivan, který prý má svědectví přímo od najatého vraha.

Údajný zabiják tvrdí, že byl najat, aby zabil starého Krejčířova nepřítele v Praze, ale jeho plány byly zmařeny návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy. Uprchlý Čech to ovšem kategoricky popírá.

„Kdo jsou ty lidi? Byl tady někdo zabit nebo zraněn? Rád bych taky věděl, kdo je ten vrah. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby si to místopřísežné prohlášení nechal vyrobit O'Sullivan a zaplatil za něj,“ citoval server Eye Witness News českého podnikatele.

Vyšetřovatel podvod odmítá, další vyjádření ale odmítl s tím, že se nehodlá pouštět do debat s „gangstery a právníky, kteří vydělávají na zločinu“. Policie zatím obvinění nijak nekomentovala, zdroje Eye Witness News ale uvedly, že má elitní vyšetřovací jednotka doznání údajného vraha k dispozici.

Radovan Krejčíř
Zdroj: Werner Beukes/ČTK/PR/SAPA

Na Krejčířově seznamu osob k likvidaci „v zahraničí“ prý bylo celkem šest osob. Svědectví údajného nájemného vraha, který je původem Řek, ale žije v JAR, získal soukromý vyšetřovatel ve Španělsku. Podle něj jsou informace autentické a najatý zabiják mu prý prozradil i podrobnosti.

Podle jihoafrických médií byla na pražské cestě zabijáka zainteresována i Krejčířova matka Naděžda, která údajně střelci poskytla zbraň. I Krejčířová ale důrazně odmítla, že by se něco takového událo.

  • Jihoafrická média Krejčíře přímo či nepřímo spojují nejméně s desítkou vražd v tamním podsvětí. K soudu se žádný z těchto případů nedostal.
Jihoafrická policie
Zdroj: ČT24

Proces se Savovem odstartoval

V Johannesburgu mezitím začal soud s Ivanem Savovem - jedním z nejbližších spolupracovníků Radovana Krejčíře. Policie ho zadržela ve čtvrtek a viní ho z podvodů. Z tamní bezpečnostní firmy měl vyvést přes 20 milionů korun. Podle jihoafrických médií také řídil směnárnu, před kterou vybuchla nálož a zabila dva Krejčířovy spolupracovníky.

Savovova kauza ale podle policie přímo nesouvisí se zmiňovaným výbuchem, ani přímo s Krejčířem. Při výbuchu však zahynul také uprchlý Čech Jan Charvát, který nejspíš v podvodu také figuroval. Policie Savova zatkla přímo na místě výbuchu, když si přijel prohlédnout místo činu.

Jiří Hynek, redaktor ČT

„V případu podvodu vyšly najevo nové skutečnosti. Figurovat v něm měl i český podnikatel Jan Charvát, který zahynul při bombovém útoku vedeném na firmu Money Point, jíž kontroluje právě Krejčíř.“

U soudu se Bulhar zodpovídá z bankovního podvodu a praní špinavých peněz. S pomocí zaměstnance banky ABSA údajně neoprávněně získal miliony randů z účtu mezinárodní bezpečností agentury G4S.

Peníze z účtu G4S u ABSA nejprve putovaly na úschovný účet johannesburské advokátní kanceláře a z něj pak na konto firmy Scara Technologies, kterou Savov vlastní. Společnost G4S zmizení peněz řešila přímo s bankou, od níž už dostala náhradu, napsal zpravodajský server iol news. Konto konkrétně patřilo soukromé věznici v Bloemfonteinu, kterou G4S provozuje.