Zastavte kolonizaci, vyzval Hollande Izraelce

Ramalláh - Francouzský prezident Francoise Hollande vyzval Izrael k úplnému a definitivnímu zastavení výstavby osad na okupovaných palestinských územích. Hollande je od neděle na návštěvě Izraele a palestinských autonomních území a dnes dopoledne začal půldenní návštěvu Palestiny.

„V zájmu dosažení (izraelsko-palestinské mírové) dohody Francie žádá úplné a definitivní zastavení kolonizace,“ prohlásil Hollande na společné tiskové konferenci po jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem v Ramalláhu na západním břehu Jordánu.

Francouzský prezident poukázal na to, že kolonizace komplikuje mírová jednání a znesnadňuje řešení mezi izraelským a palestinským státem. Zároveň vyzval k „realistickému vyřešení“ problému palestinských uprchlíků, který je dalším jablkem sváru mezi Izraelem a Palestinci.

Hollande před příjezdem na západní břeh Jordánu zavítal do východní části Jeruzaléma, kterou Palestinci chtějí mít jako hlavní město svého budoucího státu. Izrael to ale odmítá a celé město prohlásil za svou metropoli, v čemž však širokou mezinárodní podporu nemá. „Jeruzalém se musí stát hlavním městem obou států, jestliže jednání uspějí, jestliže se podaří dosáhnout mírové dohody“ mezi Izraelem a Palestinci, prohlásil při této příležitosti francouzský prezident.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Abbás označil návštěvu francouzského prezidenta za historickou a ocenil Hollandeovy výroky jako „vyvážené, moudré a spravedlivé“. Postěžoval si opět na nezákonnou výstavbu židovských osad a poděkoval Evropské unii za její pevné stanovisko v této otázce. Nicméně ujistil, že přes tento problém budou Palestinci v mírových jednáních s Izraelem pokračovat. Cílem devítiměsíčních mírových rozhovorů, které začaly za zprostředkování USA koncem července, je dosáhnout mírové dohody a založení nezávislého palestinského státu.

Mezi Francií a Izraelem je nezlomné pouto

V podvečerním projevu v izraelském parlamentu Hollande naopak židovský stát ujistil o „nezlomném poutu“ mezi Francií a Izraelem a ubezpečil ho, že Paříž nedovolí Íránu získat jaderné zbraně. „Jeruzalém se musí stát hlavním městem obou států, jestliže jednání uspějí, jestliže se podaří dosáhnout mírové dohody“ mezi Izraelem a Palestinci, prohlásil při této příležitosti francouzský prezident a v podobném duchu se vyjádřil i v podvečerním projevu v Knesetu.

Izraelské poslance v něm ubezpečil o hlubokém přátelství, které Francie k židovskému státu chová. „Historie mezi námi vytvořila silné a nezlomné pouto,“ dodal. Prohlásil také, že mezinárodní sankce proti Íránu by měly být zachovány, dokud se Teherán trvale nevzdá svého vojenského programu. „Francie nedovolí Íránu získat jaderné zbraně,“ zdůraznil. Podle francouzského prezidenta bude jeho země rovněž dál vší silou bojovat proti jakýmkoli projevům antisemitismu.

Vydáno pod