Otráven, či neotráven - to je, oč tu běží. Odpověď do Vánoc

Paříž - Do Vánoc by mělo být jasno v tom, jak zemřel Jásir Arafat. V tuto chvíli jsou k dispozici dva výsledky analýzy ostatků - švýcarská naznačuje, že byl Arafat otráven poloniem, naopak ruští experti zvýšené stopy polonia v Arafatových ostatcích neobjevili. Jasno mají do případu vnést Francouzi. Právě v Paříži totiž palestinský předák v roce 2004 zemřel.

Francouzi podezření z Arafatovy vraždy oficiálně vyšetřují a vyžádali si vzorky jeho ostatků. „Mám poslání Francii. Zajímá mě francouzská jurisdikce a zdejší experti. A mohu vám říct, a určitě se nemýlím, že bychom výsledky měli mít do Vánoc,“ řekl České televizi advokát Arafatovy vdovy Suhy Pierre-Olivier Sur.

Vdova po palestinském vůdci je přesvědčená, že její manžel byl otráven poloniem: „Je velmi těžké o tom pochybovat. Ale bohužel mu ho musel podat někdo z jeho blízkého okolí.“

Suha Arafatová podala žalobu na neznámého pachatele u soudu v Nanterre nedaleko Paříže. Na případu pracují hned tři vyšetřující soudci. Vzhledem k výbušnosti celé kauzy ale zatím žádné informace z vyšetřování neunikly.

Na odhalení záhady Arafatova prudkého onemocnění v pobořeném sídle obklíčeném izraelskými tanky čeká léta i Nabíl Šás. Jestli měl někdy palestinský vůdce nějaké přátele, byl on mezi nimi. „Pomáhal jsem mu nastoupit do francouzského letadla. A to bylo naposled, kdy jsem ho viděl,“ vzpomíná Šás. O tři týdny později Jásir Arafat, zbožňovaný palestinský vůdce, laureát Nobelovy ceny míru i nenáviděný terorista, zemřel ve francouzské vojenské nemocnici. „Z tehdejších vyjádření Izraelců včetně premiéra Šarona nebo ministra obrany Mofaze je jasné, že ho chtějí zabít,“ tvrdí Šás.

Exhumace ostatků Jásira Arafata
Zdroj: ČTK/AP/NASSER SHIYOUKHI

Úplně jasno v Arafatově smrti zřejmě nebude nikdy

Ovšem přímé důkazy o izraelské vině se zatím marně hledají už od roku 2004. Léta po nich pátrali i dva přední investigativní reportéři. „Padly návrhy od šéfů rozvědky: Zbavme se Jásira Arafata! Ale Ariel Šaron se rozhodl obráceně,“ tvrdí expert na izraelské tajné služby Yossi Melman. „Myslím, že je zajímavé, že Suha Arafatová v roce 2004 odmítla pitvu těla svého manžela. Myslím taky, že je velmi pozoruhodné, že až do roku 2012 se nikdo nedotkl důkazů,“ dodává Jonathan Spyer.

Švýcarský a ruský tým se zatím shodly jen na tom, že 75letý Arafat pravděpodobně zemřel na prudkou otravu. Už teď je ale nanejvýš pravděpodobné, že záhadu smrti Jásira Arafata se nejspíš už nikdy nepodaří uspokojivě vysvětlit.