Tisíce Syřanů uprchly do Libanonu po masivním bombardování

Damašek - Tisíce Syřanů uprchly během několika málo hodin do sousedního Libanonu. Z domovů je vyhnalo masivní bombardování v pohoří Kalamún nedaleko Damašku. Počet uprchlíků do okolních zemí přesáhl nedávno dva miliony a podle OSN jde o jednu z největších humanitárních krizí od druhé světové války.

Oblast severně od Damašku má pro vládu i pro rebely strategický význam, protože tudy vede hlavní silnice z metropole do nejlidnatějšího města země Aleppa. Současně je i významnou spojnicí rebelů s Libanonem. Vládní jednotky tu bombardovaly od pátku, zaměřily se hlavně na město Kara. Jeho obyvatelé se nakonec hromadně vydali do Libanonu. „Počet uprchlíků se pohybuje mezi deseti až dvanácti tisíci, ale stále to není potvrzené. Pořád ještě lidi přijímáme a nemáme celkový přehled,“ uvedl koordinátor Dánského výboru pro uprchlíky Imad Aoun.

Podle některých nevládních organizací jde o největší vojenskou ofenzívu poslední doby s cílem zabezpečit koridor z metropole směrem do Libanonu. „Každý utíkal před tím divokým ostřelováním - zničilo školy, likvidovalo a zabíjelo, proto jsme utekli. Vzali jsme jen identifikační karty, jinak nám zůstalo jen to, co máme na sobě,“ popisuje situaci uprchlík Mahmúd Vatfa.

Právě po této cestě by měly zakrátko putovat i chemické zbraně z vládních arzenálů určené k ničení. I když se velmoci spolu se syrským prezidentem Bašárem Asadem dohodly na likvidaci chemických zbraní, boje konvenčními prostředky pokračují dál. Ztrátu svého velitele Abdula Kádira Sáliha oznámila významná skupina rebelů, brigáda Tavhíd. Počet obětí mezi bojovníky a civilisty už přesáhl sto tisíc a přes čtyři miliony lidí nedobrovolně opustily své domovy.

Tisíce Syřanů utekly během několika málo hodin do sousedního Libanonu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod