Vraždící lev šokoval návštěvníky dallaské zoo

Dallas (USA) – Přímo před davem šokovaných návštěvníků zabil lev v dallaské zoo lvici. Vedení zahrady si nedokáže vysvětlit, jak se něco takového mohlo stát, nicméně utratit samce neplánuje. „Byla to velice ojedinělá a nešťastná příhoda. Za 35 let svého působení jako veterinář v zoo jsem nikdy nic takového neviděl,“ řekl viceprezident zoo Lynn Kramer.

Zvířata spolu roky žila pokojně, v neděli se samec zakousl pětileté lvici Johari do krku. Zprvu si každý myslel, že si jen hrají, pak se ale ukázalo, že lvice bojuje o život. Pracovníci zoo po incidentu ukončili ukázku pro návštěvníky, mezi nimiž byly i rodiny s dětmi, a také zakryli výhled z přilehlé restaurace. Další dva lvy ve výběhu se snažili odlákat tím, že jim házeli kusy masa, ale lvice podlehla zraněním ještě dříve, než jí mohli pomoci. Pitva posléze potvrdila, že zvíře po zranění vykrvácelo.

V divočině se podle Kramera stává, že lev zabije jiného samce, anebo občas i mláďata, ale útoky na samice jsou zcela mimořádné. Předpokládá, že se muselo cosi stát, co útok vyvolalo. „Lvi mohou být agresivní, ale vzájemně se nezabíjejí,“ řekl tisku. Dodal, že ve lvím výběhu obvykle pobíhá pět, šest zvířat, ale ještě nikdy si žádnou újmu nezpůsobili. Možnost, že by se podobný smrtící útok mohl opakovat, považuje za „velice malou“.

„Zlomilo nám to srdce,“ praví se v prohlášení vydaném zoologickou zahradou; lvice Johari, přezdívaná Jo-Jo, totiž bývala oblíbenkyní ošetřovatelů i „milovanou sestrou“ dalších lvic.