Výbuch u íránské ambasády v Bejrútu zabil na tři desítky lidí

Bejrút – Nejméně 23 mrtvých a 146 zraněných si vyžádaly dva sebevražedné útoky u íránské ambasády v libanonském Bejrútu. Exploze poškodily v areálu a okolí velvyslanectví šest budov. Jeden výbuch zničil hlavní bránu zastupitelského úřadu a poškodil třípatrovou budovu, druhý nastal o několik metrů dál. Syrská vláda událost odsoudila jako terorismus s „arabskými petrodolary v pozadí“, zatímco íránská obvinila z odpovědnosti Izrael. K útoku se přihlásily libanonské Brigády Abdalláha Azzama blízké al-Káidě. Jde o první akci zaměřenou proti Íránu od začátku syrského konfliktu.

Libanonská policie oznámila, že první útočník přijel na motocyklu v 09:40 hodin místního času s asi dvěma kilogramy výbušnin. Odpálil je u brány velvyslanectví a třípatrovou budovu značně poškodil. O necelé dvě minuty později zaútočil druhý sebevrah deset metrů od dějiště prvního útoku. Jel v automobilu, v němž měl 50 kilogramů výbušnin.

K útoku se přihlásily libanonské Brigády Abdalláha Azzama, které jsou napojené na al-Káidu. „Byla to dvojí mučednická operace provedená dvěma libanonskými sunnitskými hrdiny,“ napsal náboženský vůdce této organizace na Twitteru.

Podezření z útoku hned padlo na syrské povstalce, kteří v uplynulých měsících v jižní části Bejrútu už několik bombových a raketových útoků provedli. Při výbuchu nálože v automobilu na jižním, šíitském předměstí Bejrútu zahynulo například 15. srpna 27 lidí a na 250 bylo zraněno; k útoku se tehdy přihlásili sunnitští islamističtí radikálové z organizace Ajšiny brigády, jejichž terčem prý bylo radikální šíitské hnutí Hizballáh.

Oblast kolem íránské ambasády je baštou libanonského hnutí Hizballáh podporovaného Teheránem. Tato militantní organizace je v syrské občanské válce hlavním spojencem prezidenta Bašára Asada. Poskytuje mu zbraně, bojovníky i peníze.

Íránské ministerstvo zahraničí obvinilo z odpovědnosti za útok Izrael; teroristický útok je podle něj „odporným nelidským zločinem sionistů a jejich žoldáků“. S reakcí odsuzující útok si pospíšila i syrská vláda, podle níž je „za všemi teroristickými útoky v Sýrii, Libanonu a Iráku cítit petrodolary“. Damašek tak zjevně mířil zejména na Saúdskou Arábii a Katar, které podporují povstání proti Asadovu režimu.

Telefonát Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)