Jubilanti ze CNN: King a Turner spojili život s televizí

Cincinnati – Televizní legenda žurnalistiky Larry King slaví osmdesátiny. Když v prosinci 2010 končil v americké zpravodajské televizi CNN jeho pravidelný pořad, poctu mu v předtočeném prohlášení vzdal i nynější americký prezident Barack Obama. Narozeniny slaví i samotný zakladatel CNN Ted Turner. CNN se dodnes snaží naplnit jeho prorockou větu: „Budeme vysílat až do konce světa. Až přijde, budeme ho vysílat živě.“

Larry King se stal hlavní tváří televize CNN. Empatický Larry má za sebou přes 40 tisíc rozhovorů. Sám o sobě říká, že vedl rozhovory se všemi americkými prezidenty, ale nejdůležitějším člověkem pro něj byl Frank Sinatra. „Když vás něco nechají dělat 50 let, tak to asi děláte aspoň trochu správně,“ rád citoval Sinatrova slova. 

Larry King je představitelem vlídného typu rozhovorů. Na rozdíl od perfektně připravených moderátorů, kteří se snažili člověka dostat do kouta, byl Larry příjemným člověkem. „Hosta nesoudím, zabývám se spíš pocity,“ řekl o sobě. 

Miloš Čermák, publicista: 

„Kingův první televizní rozhovor byl s Frankem Sinatrou. Říkali mu, že se nemá ptát na únos syna, protože se ho na to ptají všichni. King se Sinatry nezeptal. Zato se zeptal, jaké má pocity z novinářů. Sinatra pak začal o únosu mluvit sám a řekl mnohem víc, než kdyby King vystřelil přímou otázku (…) Pro diváky jsou atraktivní oba přístupy. Ten agresivní je soubojem dvou lidí, ve kterém jeden z nich zvítězí. Vlídným stylem se dozvíme něco o nejniternějších pocitech.“

S televizní obrazovkou se legenární moderátor ještě nadobro nerozloučil. Letos v červnu se stal tváří televizní stanice Russia Today, kde uvádí politické debaty hned ve dvou politických talkshow.

Kdo je Larry King…?

Kingův život připomíná jízdu na horské dráze. Vzešel z chudé židovské rodiny v newyorském Brooklynu jako Lawrence Harvey Zeiger (mediálně „přístupnější“ jméno si zvolil podle reklamy na Kingovy likéry). Ve škole byl průměrným a neukázněným studentem. Kariéru odstartoval na rádiu Florida A. M. – tehdy ještě v řadách pomocného personálu. Později se ale chytil. Moderoval v rozhlase, psal sloupky do novin a pro televizi komentoval fotbalové zápasy. V roce 1971 byl však obžalován z loupeže – svému obchodnímu partnerovi měl údajně ukrást 5 000 dolarů. Šetření bylo sice zastaveno, ale Kingova kariéra byla v troskách. Trvalo téměř další čtyři roky, než začal opět pravidelně pracovat v rozhlase. Přelomem v jeho životě se stal rok 1978, kdy mu společnost MBN dala šanci uvádět vlastní talk-show. Sedm let poté už King dostal životní příležitost od zakladatele CNN Teda Turnera a dokonale ji využil. 

„Král mikrofonu“, po němž bylo v Los Angeles pojmenováno náměstí, je poosmé ženatý a má pět dětí.

Zakladatel CNN Ted Turner oslaví pětasedmdesáté narozeniny

CNN se stala velkým fenoménem sama o sobě. Je první televizí, která začala vysílat zprávy 24 hodin denně. Její zakladatel, již zmíněný Ted Turner, slaví taky narozeniny, a to pětasedmdesáté. Turner proslul i řadou dalších mediálních projektů, i svými provokativními výroky. Úspěšný jachtař a filantrop se v posledních letech věnuje převážně skupování půdy, chovu bizonů a provozování restaurací.

Budeme vysílat až do konce světa a až přijde, budeme ho vysílat živě

Tedu Turnerovi na začátku mnoho lidí nevěřilo, ale jeho CNN je dnes jedním z nejvlivnějších médií světa. Úspěch CNN (Cable News Network) ale nepřišel přes noc. Zlom přinesla havárie raketoplánu Challenger v roce 1986. CNN jí jako jediná vysílala živě. Svět pak televize CNN dobyla v roce 1991, kdy dokázala vysílat z Iráku začátek operace Pouštní bouře. Válku v přímém přenosu díky ní sledovala miliarda lidí. Časopis Time poté vyhlásil Teda Turnera mužem roku. 

Ted Turner
Zdroj: Olivier Douliery/ČTK/ABACA

Jan Šmíd, publicista, Fakulta Sociálních věd UK:

Byl to neobvyklý a vizionářský nápad. Byl ve správnou dobu na správném místě. Pochopil, jakou perspektivu nabízí televizní vysílání s kabelem a vydělal velké peníze při nabízení celostátní reklamy. Měl myšlenku zpravodajské televize, která se zdála bláznivá, protože v Americe do té doby platilo, že na zábavě se vydělává a na informacích se prodělává. Turner ale vydělal."

Scházeli se s ním mocní lidé, vzal si hollywoodskou hvězdu Jane Fondovou. Pak přišel strmý pád. Spojil se se společností Time Warner a pak s internetovým gigantem AOL. Prasknutí burzovní bubliny na přelomu tisíciletí ale firmu téměř položilo. „Ztratil jsem 80 procent svého jmění. Ztratil jsem práci v CNN a Turner Broadcasting. Ve stejné době jsem se rozvedl s Jane Fondovou a zemřelo mi vnouče,“ řekl Turner.

Život se změnil taky CNN. Na domácí půdě ztrácí za konkurencí FOX News a MSNBC, na globálním hřišti soutěží s BBC nebo Al-Džazírou. Ted Turner se mezitím dokázal zvednout. Věnuje se charitě, OSN daroval miliardu dolarů. Brojí proti změně klimatu a za jaderné odzbrojení. Vlastní největší soukromé stádo bizonů. Nikdy ale nepřestal litovat, že CNN bojuje o místo na výsluní už bez něj.

Ted Turner ohlašuje spuštění CNN (1981)
Zdroj: ČTK/AP/neznámý