Ruský soud propustil z vazby další cizince z Greenpeace

Petrohrad - Petrohradský soud schválil propuštění prvních cizích občanů z ruské vazby, kam se jako aktivisté mezinárodní organizace Greenpeace dostali kvůli zářijovému protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě. Jako první před soud předstoupila brazilská ekoložka Ana Paula Alminhana Macielová a soud rozhodl, že může vyjít z vězení na kauci ve výši dvou milionů rublů (asi 1,2 milionu Kč). Stejné rozhodnutí si vyslechl i David Haussmann z Nového Zélandu, Argentinec Miguel Orsi a Polák Tomasz Dziemianczuk.

Macielová, která třímala v rukou ručně napsaný nápis „Nezákonné věznění, hanba Ruska“, se radostí rozplakala, podobně i Orsi, svírající v ruce fotografii své dcerky. Právní zástupce Greenpeace slíbil, že peníze na kauce organizace pošle co nejdříve, aby aktivisté mohli vyjít na svobodu. Bankovní převody však zřejmě den či dva potrvají, pokud vše půjde hladce.

Třicetičlennou posádku lodi Arctic Sunrise ruské úřady zadržely 19. září a následně ji vzaly do dvouměsíční vazby, která má vypršet 24. listopadu. Všichni zadržení mají tento týden předstoupit před soudy v Petrohradu. Ty v pondělí souhlasily s propuštěním tří ruských občanů na kauci - fotoreportéra, lodní lékařky a mluvčího ruské pobočky Greenpeace. Ale australskému radistovi vazbu prodloužily o tři měsíce, až do 24. února.

Ruské úřady nejprve aktivisty Greenpeace obvinily z pirátství, nad čímž se pozastavil i prezident Vladimir Putin, později jim obvinění změnily na výtržnictví. Ale i za to jim hrozí několik let v ruském vězení. Greenpeace odmítá obvinění jako nepodložené i nezákonné, protože ruští pohraničníci prý zadrželi loď a posádku v mezinárodních vodách.

Ohledně případu vyjádřila znepokojení i řada západních politiků včetně německé kancléřky Angely Merkelové. O propuštění ekologů žádal prezidenta Putina i zpěvák Paul McCartney.

Vydáno pod