Unie nestydatě tlačí na Kyjev, tvrdí Lavrov

Moskva/Kyjev - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov zkritizoval Evropskou unii - vyvíjí podle něj „nestydatý nátlak“ na Ukrajinu, aby se podřídila podmínkám pro uzavření dohody o přidružení a volném obchodu. Jednou ze součástí dohody je i propuštění vězněné expremiérky Julije Tymošenkové k léčení v zahraničí. Ukrajinský parlament dnes hlasování o návrhu opět odložil – vrátí se k němu ve čtvrtek.

Na pořad čtvrtečního zasedání se mají dostat i další legislativní změny požadované unií, týkající se prokuratury či volebních pravidel. Původně se předpokládalo, že tento balík přijde na pořad již dnes, ale podle ukrajinských médií se zprvu nepodařilo ani schválit program dnešního jednání.

„Dohodli jsme se, že ve čtvrtek od rána začneme s posuzováním zákonů potřebných pro integraci s EU,“ řekl předseda parlamentu Volodymyr Rybak po poradě s předsedy poslaneckých klubů. Oznámil také, že ve čtvrtek budou posouzeny i čtyři předlohy zákonů týkající se „léčby odsouzených v zahraničí“, tedy Tymošenkové.

Rusko nechce přijít o svůj vliv

Pokud Kyjev splní požadavky unie, Ukrajina se vzdálí Rusku a přiblíží Západu. „Nevystavujeme nikoho nátlaku. Jde o svrchované rozhodnutí jakéhokoliv státu,“ řekl Lavrov. „Když porovnám naše, podle mého názoru čestné a kolegiální stanovisko s postojem některých představitelů Evropské unie, pak se z této strany vykonává dosti nestydatý nátlak na zainteresované (postsovětské) státy,“ dodal.

Evropská unie pokládá uvěznění vůdkyně opozice za příklad „selektivní justice“ a domáhá se osvobození Tymošenkové jako podmínky pro uzavření historické dohody o přidružení a volném obchodu, která by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu.