Zničení syrských chemických zbraní na moři? Experti to zvažují

Haag - Možnost likvidace syrského chemického arzenálu na moři zvažuje Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Nebezpečné látky by mohli odborníci zneutralizovat v mezinárodních vodách, a to na lodi či plošině. „Jediná věc, která je v tuto chvíli známá, je, že je to technicky proveditelné,“ uvedl nejmenovaný představitel OPCW. S odvoláním na zdroje blízké vyjednávání o tom informovala agentura Reuters. Na svém území již likvidaci odmítly Albánie a Norsko, odmítavé stanovisko zastává i Belgie.

S likvidací chemických zbraní na moři má zkušenosti řada států, mezi nimi pak zejména Japonsko. Pokud by se ale skutečně syrský arzenál zničil mimo pevninu, byla by podle expertů operace v takovémto rozsahu a složitosti bezprecedentní.

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada přistoupila na zničení svých zásob bojových plynů po srpnovém chemickém útoku u Damašku s více než 1 400 mrtvými. Damašek se sice od útoku distancoval, s likvidací ale souhlasil, aby se vyhnul hrozbě vojenského zásahu Spojených států.

OPCW minulý týden v pátek přijala plán zničení syrských chemických zbraní mimo Sýrii do poloviny roku 2014. Počítá se s tím, že vzhledem k bojům v Sýrii bude část arzenálu k likvidaci vyvezena ze země. Kromě toho je ještě nezbytné vypracovat plán, jak chemické látky bezpečně provézt přes syrské území zmítané občanskou válkou do přístavu v severní Sýrii.