Malala: Děti v Pákistánu nechtějí iPhone, ale pero a učebnici

Štrasburk - Pákistánská aktivistka Malala Júsufzaiová dorazila do Štrasburku, kde převzala slavnou Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Dívce je pouhých 16 let, před rokem ji postřelil Taliban. Malala přežila a ve svém projevu nyní věnovala ocenění „bezejmenným pákistánským hrdinům a bojovníkům za lidská práva po celém světě“. Dívka představuje symbol boje za právo žen na vzdělání. „Pákistánské děti netouží nejvíc po iPhonu nebo čokoládě, ale po peru a učebnici,“ prohlásila Malala.

Cenu Malale předal osobně předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. „Je to hrdinka a výjimečná mladá žena, která se stala symbolem odporu vůči fanatismu,“ prohlásil. Malala začala proslov slavným citátem francouzského filosofa Voltaira: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu do smrti bránit vaše právo to říkat.“

Malala zdůraznila, že její země potřebuje pomoc, aby mohla všem poskytnout vzdělání – teroristé totiž spoustu škol zničili. „Doufám, že se Evropský parlament bude zabývat utrpením lidí v zemích mimo EU, kde jsou lidé stále zbaveni svých základních lidských práv a jejich svoboda myšlení je potlačována,“ podotkla dívka.

Miliony dětí „hladoví“ po vzdělání

Malala pak mluvila i o hladovějících dětech, jimž neschází jen potraviny, ale právě i vzdělání. Celých 57 milionů dětí na světě nemůže chodit do školy. Evropský parlament na slova Malaly reagoval ovacemi ve stoje.

Malala Júsufzaiová
Zdroj: Jessica Rinaldi/ČTK/AP

Taliban před čtyřmi lety zakázal dívkám vstup do škol, Malala ale neposlechla a učila se dál. Islamisté z Talibanu proto mladou dívku loni začátkem října postřelili v autobuse, jímž se vracela ze školy v údolí Svát na severozápadě Pákistánu, a způsobili jí vážná zranění hlavy.

Mladá Pákistánka psala před útokem blog pro BBC

Několik dní byla dívka v kritickém stavu, pak byla převezena do Birminghamu v Británii, kde se podrobila sérii náročných operací. V Birminghamu žije dodnes. Už před útokem pravidelně psala na serveru BBC pod pseudonymem blog o problémech pákistánských žen a dětí.

Pokus o její zavraždění vyvolal mezinárodní vlnu sympatií a podpory. Byla favoritkou Nobelovy ceny za mír, přijal ji americký prezident Barack Obama i britská královna Alžběta II. a dostane mezi jiným čestné občanství Kanady. Její kniha I am Malala (Jsem Malala) je v USA na žebříčku bestsellerů. V Pákistánu ale Taliban pohrozil, že zaútočí na knihkupectví, která budou dílo prodávat.

Andrej Sacharov
Zdroj: ČT24

Sacharovova cena

Evropský parlament Sacharovovu cenu udílí osobnostem nebo organizacím, které bojují proti netoleranci, fanatismu a útlaku. Laureát dostává také 50 tisíc eur (1,4 milionu korun).

Cena pojmenovaná po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi se udílí již 25 let. V Evropském parlamentu se dnes sešlo 22 bývalých laureátů ceny nebo jejich zástupců. Druhým laureátem ceny byl v roce 1989 představitel pražského jara 1968 a po roce 1989 předseda československého parlamentu Alexander Dubček.

Vydáno pod