Sběratel Gurlitt dostane zpět část své sbírky

Mnichov - Zhruba tři sta obrazů se vrátí zpět do vlastnictví německého sběratele Cornelia Gurlitta. Augsburské státní zastupitelství dokončí prověřování téměř jednoho a půl tisíce zabavených děl, která částečně pochází ze zabaveného židovského majetku za druhé světové války, příští týden. Vloni na jaře našly u Gurlitta úřady celkem 1406 uměleckých děl v hodnotě více než miliardy eur. Jejich velkou část zdědil po svém otci, jenž spolupracoval s nacisty na likvidaci „závadného“ umění.

Obrazy, které nejsou podezřelé, že je hitlerovský režim zkonfiskoval židovským majitelům nebo jako takzvané „zvrhlé umění“, hodlá státní zastupitelství Gurlittovi předat co nejdříve. „Bude to tak zhruba 310 obrazů, které jsou nepochybně majetkem obviněného,“ řekl augsburský vrchní státní zástupce Reinhard Nemetz. Jakmile speciální tým odborníků sestaví příslušný seznam, hodlá kontaktovat Gurlitta, aby se s ním dohodl na předání děl.

Gurlitt celou sbírku mistrů moderního umění v odhadované hodnotě okolo miliardy eur (přes 27 miliard Kč) přechovával ve svém mnichovském bytě. Úřady na ni přišly loni při domovní prohlídce kvůli podezření, že se nyní osmdesátiletý důchodce dopustil daňového podvodu. O unikátním nálezu však informovaly až před dvěma týdny.

V rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Der Spiegel Gurlitt prohlásil, že zpět chce všechna zabavená díla. „Musí se zas vrátit ke mně. Skutečně je velmi postrádám.“ Možnost, že by je daroval některému z muzeí, zcela zavrhuje: „Vystavování už bylo dost. A muzea mají dost jiných věcí, které mohou ukazovat. Až umřu, můžou si s nimi dělat, co budou chtít. Ale do té doby je chci mít jen pro sebe.“