USA prý špehovaly „obyčejné“ Brity. Se souhlasem Londýna

Londýn - Velká Británie povolila v roce 2007 Národní bezpečnostní agentuře (NSA) uchovat si přístup k telefonním číslům a e-mailovým adresám „obyčejných“ Britů. Upozornil na to The Guardian a Channel 4 News s odkazem na dokumenty uniklé díky Edwardu Snowdenovi. Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se k takovým „spekulacím“ nebude vyjadřovat.

Sedmdesát let stará americko-britská dohoda o sdílení tajných informací mezi zpravodajskými agenturami obou zemí zakazuje spojencům shromažďovat data bez povolení. Před rokem 2007 si země nemohly čísla a e-maily uchovávat. Za vlády Tonyho Blaira se ale vše změnilo – Američané prý získali od Britů povolení si kontakty nechat kvůli procesu spojenému s propojováním kontaktů.

Memorandum z roku 2005 pak podle BBC vyvolává otázku, zda Spojené státy neprovádí dohled nad Brity bez souhlasu země, pokud jde o „národní zájem USA“. Britské ministerstvo zahraničí tyto informace odmítlo komentovat. „Pokud jste terorista nebo vaše činnost představuje skutečnou hrozbu pro národní bezpečnost Spojeného království, je zde možnost, že vaše komunikace bude sledována,“ zaznělo v prohlášení ministerstva.

NSA
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Někteří němečtí politici volají po příjezdu Snowdena do Berlína

Snowden se nyní před americkou justicí ukrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl. Nedávno se v Moskvě sešel s německým poslancem za Zelené Hansem-Christianem Ströbelem, kterému řekl, že je ochoten výměnou za bezpečnostní záruky přijet do Německa a vypovídat o sledování politiků a občanů americkými tajnými službami.

Skandál odposlechů NSA, jejichž cílem byla údajně i německá kancléřka Angela Merkelová, se dostal na veřejnost díky dokumentům, které Snowden vynesl. Bílý dům sice před několika dny ujistil, že Merkelovou neodposlouchává, americké úřady se ale nevyjadřují k tomu, jestli byla její komunikace sledována v minulosti.

Aféra s odposlechy
Zdroj: ČTK/AP Photo/Francisco Seco