Nikam to nevede! Ekologické organizace opouštějí summit v Polsku

Varšava - Velké nevládní ekologické organizace jako hnutí Greenpeace či Světový fond na ochranu přírody (WWF) se rozhodly opustit konferenci OSN o změnách klimatu konanou v Polsku. Jednání podle nich nikam nevedou.

„Organizace a hnutí, které reprezentují občanskou společnost po celém světě, se rozhodly lépe využít svůj čas a stahují se z varšavských jednání,“ napsala po dvou týdnech rokování nespokojená nevládní sdružení. „Tato konference ve Varšavě, která měla znamenat důležitou etapu v přechodu k udržitelné budoucnosti, nevede k ničemu,“ dodala sdružení, mezi nimiž je i humanitární organizace Oxfam, evropská pobočka Přátel Země či nezisková organizace ActionAid.

Varšavská konference by měla skončit v pátek po dvou týdnech jednání, jejichž cílem je položit základ pro novou globální dohodu o snižování emisí skleníkových plynů, jež by měla být přijata v roce 2015 v Paříži.

Ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu českého ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický z dějiště konference řekl, že jednání o závěrečném dokumentu jsou složitá, krach schůzky ale nepředpokládá.

„Ten nejdůležitější výstup z Varšavy je v tomto okamžiku nějaká road map, podle které by se mělo jít do roku 2015 do Paříže, kde by měla být podepsána nová mezinárodní dohoda o ochraně klimatu,“ konstatoval Zámyslický. „Další důležité je také financování a pomoc rozvojovým zemím v oblasti snižování emisí a adaptace na změny klimatu… jak poskytnout těmto zemím 100 miliard dolarů do roku 2020,“ dodal.