Elitní detektiv si prý od Krejčíře půjčil skoro milion

Johannesburg - Přední policejní vyšetřovatel z jihoafrického Johannesburgu Francois Steyn si půjčil 408 000 randů (přes 815 000 korun) od kontroverzní společnosti Groep Twee Beleggings, kterou kontroluje uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř.

Steyn je šéfem místního policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem. Od firmy, kterou Krejčíř zaregistroval na svou ženu Kateřinu, si přitom podle jihoafrického serveru amaBhungane v lednu roku 2010 půjčil velké množství peněz. Prostřednictvím svého právníka řekl, že peníze byly součástí „finančního závazku“, který měl vůči bezpečnostnímu poradci Cyrilu Beekovi. Ten se v březnu roku 2011 stal jednou z obětí vražd, které se v posledních letech, naposledy minulý týden, odehrály v okruhu lidí kolem Krejčíře.

Beeka Steynovi v roce 2009 nabídl, aby se kapitálově zapojil do rozjetí soukromé bezpečnostní agentury. V té době byl Beeka bezpečnostním poradcem Krejčíře a chystal se s ním podnikat. Steynovi přitom zařídil i půjčku u firmy Groep Twee Beleggings. Kriminalista ale tvrdí, že o propojení firmy s Krejčířem nic nevěděl. Svůj dluh vůči Groep Twee Beleggings splatil v listopadu roku 2011.

Existuje podezření, že firma Groep Twee Beleggings kontroverznímu Čechovi slouží k přesunu peněz. Patří mezi několik společností, které jihoafrická finanční policie (Sars) prošetřuje kvůli podezřením na Krejčířovy daňové podvody. Majetek Krejčíře a jeho ženy byl minulý týden obstaven. Sars tvrdí, že Krejčíř státní kase JAR dluží nejméně 60 milionů randů na nezaplacených daních a pokutách.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Za šest let ze z něj stala mediálně známá postava, kterou tamní sdělovací prostředky spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly.

Český soud loni na podzim Krejčíře nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a zdejší úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Věc v poslední době zdrželo i jednání o Krejčířově žádosti o azyl: ta byla sice zamítnuta, nyní se ale projednává Krejčířovo odvolání v této věci.

Vydáno pod