Pád obchodního centra v Rize: Záchranáři už našli na pět desítek mrtvých

Riga - Po zřícení obchodního centra v Rize záchranáři registrují již 51 mrtvých. Panují obavy, že stále nejde o konečný počet. Místní nemocnice dále ošetřily na čtyři desítky zraněných. Záchranáři pokračují v prohledávání trosek, kde může být podle úřadů uvězněno ještě několik desítek lidí. Vláda kvůli tragédii vyhlásila třídenní smutek. České velvyslanectví zatím nemá zprávy, že by mezi mrtvými či zraněnými byli Češi.

Mezi mrtvými jsou kromě lidí, kteří v budově v osudné chvíli nakupovali, také tři hasiči, jež zasypaly padající trosky ve chvíli, kdy se snažili vyprostit oběti neštěstí. Osm hasičů utrpělo při záchranné akci zranění.

„Lotyšské úřady doposud neidentifikovaly žádného českého občana,“ uvedl zástupce českého velvyslance Josef Smyček. Upozornil však, že identifikace stále pokračuje, neboť zranění mnoha mrtvých byla devastující. Řadu zraněných nemocnice přijaly bez dokladů.

České úřady se v souvislosti s tragédií snaží kontaktovat jednoho Čecha, se kterým se rodina zatím nedokázala spojit. Podle Smyčka není potvrzeno, že na místě neštěstí vůbec byl, neboť v zemi žije dlouhodobě a pohybuje se po celém Lotyšsku. Lotyšská média zatím informovala o jediném cizinci, který se stal obětí tragédie: záchranáři v troskách našli mrtvé tělo dívky z Arménie.

Zaslechnout mobilní telefony

Obchodní centrum, které bylo otevřeno teprve předloni, se nachází ve staré obytné zástavbě ze sovětské éry. Jeho kolaps začal tím, že povolila konstrukce střechy a opěrná zeď, po hodině se pak zřítila i protilehlá stěna.

Podle starosty Rigy Nilse Usakovse se v troskách ocitlo přes 70 lidí. Nemocnicím zavaleným přílivem zraněných se nedostává zásob krve a žádají místní obyvatele o nouzovou pomoc. „V době, kdy se střecha zřítila, tedy večer, bývá v obchodním centru nejvíce lidí,“ komentuje situaci zpravodaj ČT Miroslav Karas. V odstraňování sutin pomáhají záchranářům tři jeřáby, policie nasadila do akce psovody, zapojeno bylo několik desítek vojáků a místních dobrovolníků.

Podívejte se na fotografie z místa neštěstí:

Porušení stavebních norem

Záchranáři musejí prý zasahovat obezřetně, protože sutiny jsou nestabilní a představují bezpečnostní hrozbu. Většinu trosek záchranáři pomalu odklízejí ručně. Práci pravidelně přerušují, aby se pokusili zaslechnout mobilní telefony pohřešovaných, na které jim příbuzní na výzvy záchranných složek volají.

Přesnou příčinu neštěstí dosud vyšetřování nezjistilo. Policisté údajně podezírají provozovatele centra ze zanedbání stavebních pravidel. „Je zřejmé, že zde byl problém s dodržením konstrukčních požadavků,“ řekl neurčitě lotyšské televizi ministr vnitra Rihards Kozlovskis. Úřady nařídily prověřit bezpečnost všech budov, které stavěla stejná firma. „Policie už zahájila vyšetřování ve věci porušení stavebních norem, které způsobilo vážné následky,“ uvedl premiér Valdis Dombrovskis.

Před kolapsem na střeše pracovali dělníci. Stavěli tam zimní zahradu a právě přetížení konstrukce mohlo pád obchodu způsobit. „Když se budova navrhuje, musí být projektována na nějaké zatížení. Ale havárie se přesto stávají. Příčina je jednoduchá: projektant se nedržel přírodních zákonů,“ domnívá se statik Milan Vašek.

Z videokamer rozmístěných v okolí obchodního centra vyšetřovatelé získali záznamy, které nyní analyzují ve snaze zjistit příčiny neštěstí. O tom, co zřícení střechy způsobilo, ale stále nemají jasno. Střecha byla pokryta štěrkem, její nosnost dosahovala hodnoty 1,5 tuny na čtvereční metr. Na střeše byl částečně uložen stavební materiál pro chystané úpravy.

Někteří svědci nicméně nejprve hovořili o tom, že kolapsu předcházel výbuch. Agentura LETA spekulovala, že mohlo jít o explozi topného kotle. Svědci také vypověděli, že se před tragédií rozeznělo poplachové zvonění. Mluvčí provozovatele obchodního domu uvedl, že budova navzdory alarmu evakuována nebyla, neboť oheň zaznamenán nebyl.

Lotyšsko má za sebou nejhorší neštěstí ve své moderní historii. Stavební společnost přitom v roce 2011, kdy obchodní centrum otevírala, dostala národní architektonickou cenu. Také se ale podílí na opravě rižského hradu, sídla prezidenta. A ten letos v létě během prací téměř lehl popelem.