Na slábnoucí magnetické pole Země dohlédne satelitní Roj

Pleseck (Rusko) – Magnetické pole Země bude z oběžné dráhy měřit trojice evropských satelitů Swarm, která dnes odstartovala na nosné raketě Rokot ze severoruského kosmodromu Pleseck. Na vývoji družic Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.

Zařízení mají čtyři roky sledovat životně důležité, ale slábnoucí magnetické pole Země. Satelity mají dodat dosud nejpřesnější údaje o síle, směru a výkyvech magnetického pole, které Zemi chrání před nebezpečnými částicemi z vesmíru. Mise Swarm má rovněž zvýšit přesnost navigačních systémů nebo předpovědí zemětřesení. Pomoct může například i při zkoumání oceánských proudů nebo při hledání nerostného bohatství.

Frank-Jürgen Diekmann z řídicího centra v německém Darmstadtu:

„Bez magnetického pole jakožto ochranného štítu bychom byli dávno ozářeni.“

Tři identické, téměř půltunové satelity budou kolem Země obíhat po samostatných drahách v rozmezí 460 až 530 kilometrů nad zemským povrchem. Dvě z družic postupně sestoupí až na oběžnici 300 kilometrů nad Zemí.

Start rakety Rokot se satelity Swarm
Zdroj: ISIFA/EPA/ESA / S. CORVAJA

Družice, které pro ESA vyvinulo konsorcium vedené firmou EADS Astrium GmbH, mají neobvyklý lichoběžníkový tvar s devítimetrovou výsuvnou tyčí, která se vyklopí po dosažení oběžné dráhy. Dlouhá tyč zajišťuje, že senzory na jejím konci se vyhnou jakémukoli magnetickému rušení od zbývajících částí družice. Základem mise je totiž magnetická čistota.

Kosmodrom Pleseck:

Satelity nesou i české mikroakcelerometry, což jsou zařízení schopná změřit velmi malá zrychlení a jejich pomalé změny působící na satelit. Vědcům pomáhají určit vliv negravitačních sil na pohyb umělé družice na oběžné dráze kolem Země. Eliminují tak možné zkreslující vlivy při měření magnetického pole.

Na přípravě těchto přístrojů pro misi Swarm se podílelo 15 českých firem v čele s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem. Jde o dosud největší projekt vývoje letového hardwaru, na kterém Česká republika s agenturou ESA spolupracovala.

Vydáno pod