Jihoafrická policie zadržela Krejčíře - už nejméně popáté

Johannesburg – V Jihoafrické republice zadrželi uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře; je obviněn z pokusu o vraždu a z únosu. Serveru Eyewitness News to potvrdila jihoafrická policie (SAPS) s tím, že Krejčíř byl zadržen večer ve svém domě. O Křejčířovi se v poslední době hovořilo v souvislosti se smrtí několika lidí, kteří na něj byli napojeni; v červenci unikl pokusu o atentát a policie vyšetřuje i nedávný pumový útok na jeho firmu, při němž zahynuli dva lidé. Sám Krejčíř se po tomto útoku stáhl do ústraní, poskytl ale exkluzivní rozhovor České televizi.

"Mohu potvrdit, že Krejčíř byl zadržen po šesté hodině odpoledne ve svém domě v Gautengu (provincii, kde leží Johannesburg),„ potvrdil mluvčí jihoafrické policie Solomon Makgale. I když policie obvykle nezveřejňuje jméno podezřelého dříve, než se objeví před soudem, “na základě existence zatýkacího rozkazu a ve veřejném zájmu bylo rozhodnuto, že bude podezřelý v tomto případě identifikován", dodal mluvčí. V sobotu v poledne by policie na brífinku měla sdělit podrobnosti k případu.

Krejčíře zadržela policie už nejméně čtyřikrát

Krejčíř byl v JAR zadržen již nejméně čtyřikrát. Poprvé 21. dubna 2007 na mezinárodním letišti v Johannesburgu kvůli pokusu o vstup do Jihoafrické republiky na falešný pas. Na svobodu se dostal počátkem června téhož roku díky nedorozumění ohledně lhůty, do níž měly české úřady podat jihoafrické justici žádost o Krejčířovo vydání do České republiky. Johannesburský vrchní soud na něj totiž vzápětí vydal zatykač a Krejčíř byl 13. června 2007 zatčen podruhé. Ve vazbě strávil zhruba tři týdny, po nichž byl propuštěn na kauci. Potřetí se dostal do jihoafrické vazby v březnu 2011, kdy ho policie zadržela kvůli podezření z pojišťovacího podvodu. Podle vyšetřovatelů předstíral rakovinu močového měchýře, a pojišťovně tak způsobil škodu asi 4,5 milionu randů (zhruba 11 milionů korun). Soud podnikatele propustil počátkem dubna 2011 na kauci 500 000 randů (1,3 milionu korun). Obvinění z podvodu bylo následně dočasně staženo. Počtvrté Krejčíře zadržela policie loni v únoru v souvislosti s jeho možným podílem na ozbrojené loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou v říjnu 2011. Ve vazbě Krejčíř strávil téměř týden. V říjnu 2012 bylo obvinění vůči němu rovněž staženo.

Radovan Krejčíř pro ČT k výbuchu před jeho podnikem Money Point:

„V každém případě mi není jedno, co se teď kolem mě stalo. Že tady umírají mí kamarádi, tak že bych skákal štěstím, tak to určitě ne. (…) Ale kdyby to bylo směřováno jednoznačně proti mně, tak ti, kdo to dělali, si mohli počkat, až tam budu.“

Uprchlý Čech má poslední dobou v JAR stále více problémů. Minulé úterý zahynuli při výbuchu v jeho podniku Money Point v Johannesburgu dva jeho údajní společníci - uprchlý český podnikatel Jan Charvát a Jihoafričan Ronny Bvuma. Podle jedné z verzí měl být terčem bombového útoku sám Krejčíř v odplatě za předchozí vraždy zosnované možná právě jím. Hovoří se však také o tom, že strůjcem atentátu byl naopak Krejčíř. Před týdnem pak jihoafrické úřady obstavily jeho majetek kvůli mnohamilionovým dluhům na daních, pokutách a vzniklých úrocích.

Krejčíř pro ČT: Většina těch, koho se mnou spojují, jsou buď kamarádi, nebo je neznám

Jihoafrická media spojují Krejčíře s 12 vraždami lidí v podsvětí. Jde například o bývalého majitele nočních klubů Lolyho Jacksona nebo údajného šéfa mafie v Kapském městě Cyrila Beeku. „Většina těch lidí, kteří jsou se mnou spojováni, byli buď moji kamarádi, nebo lidé, které jsem nikdy nepotkal, nikdy jsem s nimi nemluvil a neměl jsem s nimi nic do činění,“ řekl Krejčíř s exkluzivním rozhovoru s reportérem České televize Jiřím Hynkem. Sešel se s ním ve svém luxusním a přísně hlídaném třípatrovém domě v Johannesburgu. 

Jihoafrická policie spojila vyšetřování nedávného bombového útoku na Krejčířovu firmu s dalšími kauzami, kde se objevuje jméno tohoto uprchlého českého podnikatele. Nevylučuje, že jde o válku v podsvětí. Postupuje při vyšetřování malými krůčky, aby našla jasné usvědčující důkazy. „Nechceme ho dnes poslat před soud, aby ho zítra propustili. Lidé nám musí dát čas na vyšetřování,“ vysvětlil Paul Ramaloko, mluvčí speciálního policejního útvaru pro vyšetřování závažné trestné činnosti (DPCI) přezdívaného The Hawks (Jestřábi). První výsledky se neoficiálně očekávají kolem Vánoc.

Krejčířova matka tento týden oznámila, že dá za dopadení pachatele v přepočtu dva miliony korun. „Ta policie mi přijde, že pokulhává. Tak jsem se domluvil s máti, že do toho zkusíme zapojit nějakou finanční odměnu,“ vysvětlil Hynkovi uprchlý český podnikatel, který příliš nevěří, že policie pachatele dopadne. On sám týden po útoku vychází ven minimálně a zbytek rodiny raději poslal mimo město. 

V rozhovoru pro ČT v noci na dnešek Krejčíř potvrdil, že si dnes policisty k sobě domů sám pozval, aby jim některé věci vysvětlil. Nečekal ale, že by měl být zatčen.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy sem přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. Za šest let se z něj stala mediálně známá postava, kterou tamní sdělovací prostředky spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale soudy dosud neprokázaly. Český soud loni na podzim Krejčíře nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a zdejší úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Věc v poslední době zdrželo i jednání o Krejčířově žádosti o azyl: ta byla sice zamítnuta, nyní se ale projednává Krejčířovo odvolání v této věci.

Pokusu o vraždu unikl byznysmen i letos v červenci, když se ho někdo před jeho kanceláří pokusil zastřelit pomocí dvanáctihlavňové dálkově ovládané zbraně ve chvíli, kdy na parkovišti vystupoval z auta. Zbraň byla umístěna za zadní registrační značkou červeného volkswagenu Polo a vyšly z ní asi dvě desítky střel. Vůz, ve kterém nikdo neseděl, pak začal hořet. Krejčíře žádná z kulek nezasáhla.

Soud v JAR zamítl Krejčířovu zaměstnanci propuštění na kauci

Jihoafrický soud zamítl žádost o propuštění na kauci, kterou podal Krejčířův spolupracovník Ivan Savov. Bulhar čelí obvinění z bankovního podvodu ve výši 12 milionů randů (asi 24 milionů korun). „Neprokázal, že by bylo v zájmu spravedlnosti mu kauci poskytnout. Proti obviněnému stojí silné důkazy,“ uvedl soudce Brian Nemavhidi. Podle něj by také mohl Bulhar ze země kvůli stíhání snadno uprchnout. Savov tak zůstane ve vazbě.

Ivan Savov
Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes

Devětatřicetiletý Savov žije v JAR 12 let a řídí Krejčířův podnik Money Point v Johannesburgu. Policie ho vyšetřuje od února, ale zadržela ho teprve minulý týden právě ve směnárně Money Point krátce po výbuchu, který tam zabil dva lidi. Savov čelí obvinění z rozsáhlého bankovního podvodu, při němž údajně neoprávněně získal vysokou částku z účtu mezinárodní bezpečnostní společnosti G4S v bance ABSA. Dalším obviněným v případu je zaměstnanec banky, který údajně Savovovi pomáhal.

Peníze nejprve putovaly na účet jisté johannesburské advokátní kanceláře a pak na konto firmy Scara Technologies, kterou Savov vlastní. Tyto peníze byly podle listu The Star určeny k nákupu zlata, na kterém se měl spolu se Scara Technologies podílet právě další český uprchlík Jan Charvát, který pracoval pro Krejčíře a zahynul při výbuchu ve směnárně Money Point. Případ podle vyšetřovatelů s Krejčířem přímo nesouvisí, média ale spekulují, že Scara Technologies ve skutečnosti patří právě českému podnikateli a slouží k praní špinavých peněz.