Dallas utichl při vzpomínce na Kennedyho

Dallas (USA) - Spojené státy si připomněly 50. výročí od zavraždění prezidenta Johna F. Kennedyho, který byl zastřelen 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu. Právě zde na prostranství Dealey Plaza několik tisíc lidí uctilo Kennedyho památku minutou ticha a pietní ceremonií. Město mělo po atentátu dlouho status vyděděnce a až do letoška si výročí atentátu oficiálně nepřipomínalo.

Již časně ráno přišel ke Kennedyho hrobu na vojenském hřbitově v Arlingtonu u hlavního města Washingtonu ministr spravedlnosti Eric Holder. Na hrob pak položila věnec pětaosmdesátiletá Jean Kennedyová Smithová, která je Kennedyho jediným žijícím sourozencem. Provázelo ji dalších deset členů rodiny.

Zavraždění mladého šestačtyřicetiletého prezidenta, který byl doma i v zahraničí symbolem naděje a optimismu, vyvolalo v zemi hluboké trauma. Pamětníci atentátu si často dodnes vzpomínají, co právě dělali, „když zabili Kennedyho“.

Vzpomínka na Kennedyho na Arlingtonském hřbitově
Zdroj: ČTK/AP/Jacquelyn Martin

Letos poprvé město uspořádalo oficiální vzpomínku. Na dnešní ceremonii vydala radnice jen 5 000 vstupenek, ale celý průběh se vysílal na obří obrazovky rozmístěné v centru města. Ceremonii vedl starosta Mike Rawlings. Odhalil také památník - desku s posledním odstavcem projevu, který měl Kennedy v Dallasu před 50 lety pronést, ale atentátník mu v tom zabránil.

Následovala minuta ticha přesně ve chvíli, kdy přes Dealey Plaza před 50 lety projížděla Kennedyho kolona a kdy ho Lee Harvey Oswald z šestého patra nedaleké budovy zastřelil. Minutu ticha provázelo zvonění zvonů. Dallas ponechal místo atentátu na Dealey Plaza v nezměněné podobě, přestože okolí se rychle vyvíjelo.

Prezident Barack Obama nařídil, aby dnes na Bílém domě, na Kapitolu a dalších vládních budovách byly vlajky spuštěny na půl žerdi. „Dnes na něj vzpomínáme a oslavujeme jeho trvalou stopu v americké historii,“ uvedl Obama.

USA si připomněly 50. výriočí atentátnu na Kennedyho
Zdroj: ČTK/AP/Benny Snyder

Vzpomínky na JFK se dnes konaly i na dalších místech USA. Například v Kennedyho prezidentské knihovně v Bostonu byla otevřena výstava, kde jsou poprvé představeny některé předměty z jeho státního pohřbu. Rovněž v Bostonu v Kennedyho rodném státě Massachusetts položil guvernér Deval Patrick věnec k jeho soše.

Ze všech svědků atentátu na JFK stáli úplně nejblíž Bill a Gaylle Newmanovi. „Když byl prezident přímo u nás, tak tři až čtyři metry, byl slyšet třetí výstřel, který mu ustřelil stranu, kde měl ucho. Byla vidět bílá hmota a krev. V tu chvíli jsem Gayle řekl: 'To stačí. K zemi',“ vzpomíná Bill Newman.

Na archivních záběrech leží Newmanovi na trávníku, bojí se toho, že se ocitli uprostřed přestřelky a snaží se skrýt své děti. Jako jedni z prvních svědků poskytli pár minut poté rozhovory, které šly do celého světa.  

„Prvních několik let po atentátu, jsme si moc neuvědomovali, jak velkou částí dějin jsme se sami stali. Byli jsme vlastně děti, které vychovávaly své děti,“ říká dnes Gayle Newmanová.

Ani to, že atentátu už nemohli být blíž, jim nepomohlo k jednoznačnému závěru. Nedokážou určit, zda šly výstřely z více stran. „Nevím, jestli se dá říct, že Lee Harvey Oswald jednal úplně sám,“ uzavírá Bill Newman.