Poprvé v historii: USA potrestaly větrnou elektrárnu za smrt ptáků

Washington – Turbíny větrných elektráren ročně zabijí ve Spojených státech obrovské množství ptáků, ale i netopýrů. Společnost Duke Energy nyní bude muset vládě jako vůbec první provozovatel větrných elektráren zaplatit milion dolarů (zhruba 20 milionů korun). „Větrná energie není zelená, jestliže kvůli ní umírají stovky nebo tisíce ptáků,“ řekl předseda ochranářské organizace American Bird Conservancy George Fenwick.

Vláda prezidenta Baracka Obamy dlouhodobě podporuje obnovitelné zdroje energie a dlouhé roky masové usmrcování ptáků nebrala příliš na vědomí. Ropným společnostem a provozovatelům přenosových sítí mezitím úřady ukládaly vysoké pokuty za ptáky uhynulé v ropných skvrnách nebo zabité elektrickým proudem na vedení. Každé zabití chráněného opeřence přitom porušuje federální zákon. Dvě větrné farmy patřící společnosti Duke Energy zahubily celkem čtrnáct orlů a 150 dalších ptáků.

Duke Energy se v rámci vyrovnání přiznala k tomu, že „budovala projekty větrných elektráren způsobem, o němž předem věděla, že pravděpodobně povede k úmrtí ptactva“, sdělil Robert G. Dreher z odboru ochrany přírody u federálního ministerstva spravedlnosti. Duke Energy je jednou z předních amerických energetických společností s tržní hodnotou kolem 50 miliard dolarů.

Větrná elektrárna
Zdroj: ČTK/XINHUA/Li Jing

Vládní biologové v září vydali studii, podle níž větrné turbíny ve Spojených státech od roku 2008 zabily nejméně 67 orlů bělohlavých a skalních. Jde ale jen o bezpečně doložené případy, které navíc nezahrnují například severokalifornský průsmyk Altamont Pass, kde větrné farmy zabíjejí odhadem 60 orlů ročně.

Ještě nebezpečnější jsou větrné turbíny pro netopýry. Studie v časopise BioScience tento měsíc odhadla, že větrné elektrárny jen loni v USA zabily až 900 tisíc netopýrů.