K útoku v Pekingu se přihlásili ujgurští separatisté. Hovoří o džihádu

Peking - Teroristický útok na náměstí Nebeského klidu v čínské metropoli zřejmě spáchali ujgurští separatisté z Turkestánské islámské strany (TIP) - alespoň se k útoku přihlásili. Incident se odehrál 28. října. Prý šlo o operaci ve jménu džihádu a tento útok byl jen začátek. Při útoku vjel automobil do davu lidí a začal hořet. Zemřelo 5 osob, desítky lidí byly zraněny.

Vedení čínských bezpečnostních složek již před třemi týdny vyjádřilo přesvědčení, že za říjnovým incidentem, který označilo za teroristický čin, skutečně stojí ujgurští radikálové.

Policie počátkem listopadu oznámila, že v autě, které v pondělí 28. října prorazilo bariéru na nejvýznamnějším náměstí v čínské metropoli, vjelo do davu chodců a vzplálo, seděla trojice osob s ujgursky znějícími jmény.

Čínské úřady po útoku výrazně zpřísnily bezpečnostní opatření v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, ležící na severozápadě Číny. V létě v této oblasti při nepokojích mezi dominantním čínským etnikem Chany a muslimskými Ujgury zahynulo téměř 40 lidí, což představovalo nejhorší bilanci obětí za poslední čtyři roky.

Incident na náměstí Nebeského klidu
Zdroj: ČTK/AP Photo/Ng Han Guan