Stařešinové řekli „ano“ dohodě s USA, vyzvali Karzaje k podpisu

Kábul – Afghánská Lója džirga (Velká rada) chce po prezidentovi podpis bezpečnostní dohody se Spojenými státy už do konce roku. Hámid Karzaj přitom navrhoval až duben, kdy bude po volbách. Podpis dohody by prodloužil mandát amerických vojáků v zemi i po roce 2014. Proti přijetí paktu vystupuje hnutí Taliban, které pohrozilo útokem na místo zasedání.

Bezpečnostní dohoda mimo jiné předpokládá setrvání až patnácti tisíc zahraničních vojáků na afghánském území po roce 2014, kdy se z Afghánistánu mají stáhnout mezinárodní bojové oddíly. Pokud by se příslušníci americké armády dopustili trestného činu, stíhaly by je americké soudy. Problémový bod představují domovní prohlídky. Americký prezident Barack Obama už ale slíbil, že američtí vojáci budou provádět domovní prohlídky v obydlích Afghánců jen ve výjimečných případech.

Karzaj při zahájení konference uvedl, že smlouva by měla být podepsána až po příštích prezidentských volbách, které se budou konat 5. dubna 2014. V dnešním závěrečném projevu k delegátům Velké rady už ale svůj požadavek nezopakoval.

Karzaj chce nejdřív mír, pak podepíše

Prezident na druhou stranu stejně nechce svůj podpis připojit hned. Podle něj je zásadní nejprve zajistit mír. „Není-li mír, smlouva přinese Afghánistánu neštěstí. Mír je naší podmínkou. Amerika musí přispět k zajištění míru, pak to podepíšeme,“ prohlásil Karzaj.

Afghánský prezident Karzaj
Zdroj: ČTK/AP Photo/Rahmat Gul

Prezident nechce vstoupit do afghánských dějin jako politik, který prosadil pobyt cizích jednotek na území státu i po roce 2014. Proto se Karzaj rozhodl přenést odpovědnost na delegáty Velké rady a svěřil konečné rozhodnutí jim. Afghánští stařešinové o smlouvě s USA debatovali v padesáti výborech, které všechny dohodu podpořily.

Odklad podpisu dohody by ale představoval komplikace pro Spojené státy, které chtějí smlouvu uzavřít co nejdříve, aby případnou vojenskou přítomnost v Afghánistánu po roce 2014 mohly řádně naplánovat.

Američtí vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Jose Luis Magana