Kameny a slzný plyn. Stovky demonstrantů se vrhly na sídlo vlády v Kyjevě

Kyjev – Demonstrace v ukrajinské metropoli namířená proti pozastavení příprav asociační dohody s EU se zvrhla, když stovky demonstrantů napadly sídlo vlády v Kyjevě. Dav házel kameny a lahve se zápalnou směsí. Policie už proti němu použila obušky i slzný plyn. Do ulic Kyjeva dorazily desetitisíce protestujících s vlajkami Ukrajiny a EU. Pochod s názvem „Za evropskou Ukrajinu“ uspořádala opozice. Podle médií jde o největší protest od „oranžové revoluce“ v roce 2004, která vynesla k moci prozápadní reformátory Viktora Juščenka a Juliji Tymošenkovou.

Zahraniční novináři odhadli počet účastníků demonstrace na 50 tisíc, organizátoři a některá ukrajinská média ale hovoří o víc než dvojnásobku. Na mítinku promluvila k demonstrantům dcera vězněné Tymošenkové Jevhenija a vedoucí představitelé opozičních stran Vlast, UDAR a Svoboda. Evropské náměstí se zcela zaplnilo a demonstranti se shromáždili i ve většině okolních ulic.

Podle očitých svědků pak na sídlo vlády zaútočilo několik set lidí, jimž se postavilo kolem dvou set těžkooděnců. Centrum a okolní ulice byly podle agentury Unian plné dýmu a vchody do vládní budovy blokovaly zátarasy. K útočníkům promluvil opoziční vůdce Arsenij Jaceňuk a vyzval je, aby „nepodléhali provokacím policie“. Plánovaný pochod k rezidenci prezidenta pak dav protestujících odvolal.

Demonstrace v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Ukrajinští poslanci ve čtvrtek zamítli zákon, který by umožnil propuštění expremiérky Julije Tymošenkové z vězení a její léčbu v zahraničí. Pak vláda přerušila práce na dohodě o přidružení k unii. Naopak chce posílit spolupráci s Ruskem.

Zastavení integračního procesu vyvolalo na Západě rozčarování a v opozičních kruzích šok. Moskva ale ukrajinské rozhodnutí přivítala, jakýkoli nátlak popírá. „Rozhodnutí pozastavit přípravy k podpisu o přidružení k unii a vytvoření zóny volného obchodu je těžké, ale je jedinou možností v současné složité ekonomické situaci, kterou teď na Ukrajině máme,“ uvedl premiér Mykola Azarov.

Demonstranti v Kyjevě nyní vyzvali prezidenta Viktora Janukovyče, aby jednání o asociační dohodě pokračovalo podle původních plánů a k podpisu došlo už 29. listopadu v Litvě. Zároveň apelovali na premiéra, aby urychleně rezignoval.

Protesty na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

V čele průvodu kráčeli vedoucí představitelé opozice Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok spolu s opozičními poslanci ukrajinského parlamentu. Doprava v centru města byla omezena.

Do Kyjeva se sjížděly autobusy s demonstranty z velkých ukrajinských měst už v noci. V řadě z nich ale policie pod různými záminkami přepravě demonstrujících bránila. Ve městě Mykolaiv na jihu země anonymní telefonát oznámil, že v autobusech vyjíždějících z města jsou uloženy trhaviny. Demonstrace jsou hlášeny kromě Kyjeva i ze Lvova, Charkova, Užhorodu, Dněpropetrovska, Doněcka a dalších ukrajinských měst.

Tisíce lidí se staví proti bližšímu vztahu Ukrajiny a EU

Podle listu Ukrajinska pravda zorganizovala hlavní vládní Strana regionů v některých regionech své vlastní akce, zaměřené naopak na podporu vládního rozhodnutí o přerušení evropské integrace. V Kyjevě podobnou demonstraci zorganizovalo mládežnické křídlo Strany regionů, očekává prý účast až 10 tisíc lidí.

Kvůli asociační dohodě vyšly desetitisíce Ukrajinců do ulic (zdroj: ČT24)