Novodobí otrokáři uctívali Mao Ce-tunga

Londýn - Manželé, kteří si měli desítky let vydržovat v Londýně tři ženy jako otrokyně, vedli v sedmdesátých letech komunistickou komunitu, jejíž členové uctívali čínského vůdce Mao Ce-tunga. Píše o tom britský list Daily Telegraph. Pár pochází z Indie a Tanzánie a zadržen byl minulý týden. Jde o třiasedmdesátiletého Aravindana Balakrishnana a o jeho o šest let mladší ženu Chandu. Manželé měli své otrokyně bít a psychicky týrat. Ven z bytu mohly ženy jen při dodržení přísných pravidel.

Pár, který byl propuštěn na kauci, měl podle informací britského deníku založit v roce 1974 ultralevicové společenství, do něhož se partneři snažili přilákat ženy z podobných komunit. Do hlav jim zřejmě vštěpovali ideologii čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga. Právě prostřednictvím politické ideologie získali zřejmě i devětašedesátiletou ženu z Malajsie a o 12 let mladší Irku, které zadržovali tři desítky let. Spolu s nimi policie koncem října osvobodila třicetiletou Britku.

Komunistická organizace v 70. letech publikovala protirežimní tiskoviny a vyzývala k útokům na celý západní politický systém. Její činnost policie ukončila zátahem v roce 1978, po němž skončil pár ve vězení. Po návratu na svobodu podle policie ve svém náboru do komunity pokračoval, než se postupně komunita rozpadla a s dvojicí zůstaly na společné adrese žít tři ženy.

Manželský pár držel 30 let tři otrokyně
Zdroj: ČT24

Oba předpokládaní pachatelé byli dopadeni s pomocí organizace Freedom Charity, na niž se jedna z žen tajně obrátila. Policie už manžele obvinila z vymáhání nucených prací. Proč ženy pár nedokázaly opustit, zůstává zatím pro vyšetřovatele otázkou. Ve společném bytě totiž nebyly nijak fyzicky omezeny. „Domníváme se, že v životě obětí hrálo určující roli emocionální a fyzické zneužívání,“ uvedl policejní velitel Steve Rodhouse. Traumatizovaným ženám podle psychologů potrvá dlouho, než dokážou vést alespoň trochu normální život.

Podle deníku The Daily Mail napsala nejmladší ze zotročených žen v průběhu osmi let několik stovek milostných dopisů muži bydlícímu v sousedství. V jednom z nich líčila, že se cítí uvězněna jako „moucha chycená v pavučině“. Ani tato intenzivní korespondence ale nevedla k odhalení otrokářských praktik.

Ojedinělý případ? Ani náhodou

Jen 24 hodin po zveřejnění otřesného případu otroctví přímo v centru Londýna se začaly britským charitativním organizacím hlásit další možné oběti. Podle odhadů může být ve Velké Británii podobných případů na čtyři tisíce.

Pár je kromě svého současného příbytku spojen s dalšími dvanácti adresami v celém Londýně. Není zatím jasné, zda i na nějakém z jiných míst policie odhalila nezákonné praktiky, píše server BBC News.

Vydáno pod