Syrské poprvé: Zástupci Asada si v Ženevě podají ruku s rebely

Damašek/Ženeva - Mezinárodní mírová konference o Sýrii se uskuteční 22. ledna v Ženevě. Oznámil to generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Pozvánku dostane syrská vláda i opozice. Je to vůbec poprvé za tři roky trvání konfliktu, kdy se mají obě strany setkat u jednoho jednacího stolu. OSN věří, že konference povede k ukončení nepokojů, během nichž už zemřelo přes sto tisíc lidí.

Podle Pan Ki-muna by bylo neodpustitelné nevyužít této příležitosti k zastavení utrpení v Sýrii. OSN, Spojené státy a Rusko se snaží už řadu měsíců obě strany přimět k tomu, aby našly politické řešení konfliktu. Přípravu mezinárodního setkání dlouho zdržovalo, kdo bude jednat za roztříštěnou syrskou opozici a kdo za vládu.

Mluvčí generálního tajemníka OSN Martin Nesirky

„Při konfliktu přišlo o život přes 100 tisíc lidí, devět milionů lidí muselo opustit své domovy, k tomu je nespočet osob pohřešován. Celá oblast je v neklidu a konflikt je mimořádnou zátěží také pro země sousedící se Sýrií. Trvá příliš dlouho a bylo by neomluvitelné nevyužít této příležitosti k zastavení zkázy a utrpení.“

V dokumentu OSN se neuvádí, zda bude na konferenci zastoupen Írán, což byl jeden ze sporných bodů. Írán je stejně jako Rusko v konfliktu spojencem vlády syrského prezidenta. Proti jeho účasti na mírových jednáních byla opozice i její příznivci.

„Seznam pozvaných nebyl ještě vypracován,“ řekl novinářům zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí. „Mezi možnými účastníky jsou zajisté i Írán a Saúdská Arábie,“ dodal. Syrští účastníci musejí být podle Brahímího „důvěryhodní a co možná nejreprezentativnější“.

Syrský konflikt
Zdroj: AP Photo/Jaber al-Helo

Mírová konference se bude snažit implementovat takzvané Ženevské komuniké vydané po zasedání OSN ve Švýcarsku v červnu 2012. V něm se hovoří o okamžitém ukončení násilí a vytvoření přechodné vlády „vzájemného souhlasu“, kde by zasedli jak Asadovi lidé, tak i opozice.

Americký ministr zahraničí John Kerry později v prohlášení označil chystanou mírovou konferenci o Sýrii za nejlepší příležitost k vytvoření přechodné vlády s cílem ukončit konflikt v Sýrii. Zároveň upozornil, že by nikdo neměl podceňovat s ní spojené těžkosti.

Opozice si klade podmínky, syrský režim je zjevně splnit nehodlá

Opoziční aliance už začátkem tohoto měsíce uvedla, že se konference s názvem Ženeva 2 zúčastní, pokud budou splněny určité podmínky: humanitární pracovníci by se měli dostat do všech obležených oblastí a osoby zadržované Asadovým režimem by měly být propuštěny – zejména ženy a děti. Asad by navíc měl přijít o moc.

Syrská vláda pak sdělila, že „z principu“ se konference zúčastní, s teroristy ale vyjednávat nebude – tudíž je ani nebude propouštět. Žádné politické řešení také podle vlády nesmí znamenat Asadův odchod.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Poslední měsíc byly hlášeny tvrdé boje odehrávající se ve městech kolem Damašku a ve druhém největším syrském městě Aleppu. Rebelové prý ustupují vládním milicím, kterým pomáhá libanonské hnutí Hizballáh, ale také Íránské revoluční gardy. Objevily se zprávy o těžkých ztrátách na obou stranách. V posledních dnech zemřelo přes 160 lidí.

Vydáno pod