Už je zase dusno. Čína vytvořila nad sporným souostrovím zvláštní zónu

Peking - Čína zvýšila napětí v oblasti Východočínského moře, stěžují si Spojené státy a Japonsko. Číňané jednostranně zpřísnili pravidla ve vzdušném prostoru nad sporným souostrovím Senkaku, které ovládají Japonci. Číňané mají pro souostroví vlastní název - Ťiao-jü. Čínské ministerstvo obrany podalo proti kritice formální protest. A japonského velvyslance si pozve na kobereček.

Čína o víkendu zahájila „mimořádná obranná opatření“ proti letadlům, která se nebudou řádně identifikovat ve vzdušném prostoru nad sporným souostrovím. Státní tisková agentura Nová Čína už zveřejnila mapu a souřadnice nově ustavené „identifikační zóny vzdušné obrany Východočínské moře“, která pokrývá většinu oblasti sporných ostrovů.

Spojené státy to znepokojilo. Podle nich může dojít k eskalaci sporu. Americký ministr obrany Chuck Hagel i šéf diplomacie John Kerry označili vytyčení identifikační zóny za „destabilizující pokus o změnu statu quo v regionu“ a varovali před hrozbou nových incidentů.

Je to nebezpečný krok, prohlásil japonský premiér

Tokio proti kroku Číny diplomaticky protestovalo a zopakovalo, že ostrovy patří Japonsku. Japonský premiér Šinzó Abe konstatoval, že nová čínská opatření jsou „nevymahatelná a nebezpečná“. „Opatření, která zavedla čínská strana, nemají pro Japonsko žádnou platnost. Požadujeme, aby Čína vzala zpět veškerá opatření, která by mohla narušit svobodu létání v mezinárodním vzdušném prostoru,“ prohlásil Abe.

Čínské ministerstvo obrany na kritiku reagovalo podáním protestních nót na americkém a japonském velvyslanectví v Pekingu. Kritika nového opatření ze strany USA a Japonska byla podle něj „absolutně neodůvodněná a nepřijatelná“. Čínské ministerstvo zahraničí pak vyzvalo amerického velvyslance v Pekingu Garyho Lockea, aby jeho země „napravila své chyby a skončila s nezodpovědnými komentáři na adresu Číny“.

Čínsko-japonský incident ve Východočínském moři
Zdroj: ČT24

Zlobí se i Jihokorejci

Zmíněný vzdušný prostor ve Východočínském moři se nachází rovněž nad několika skalami, které jsou kontrolovány Soulem, ale nárok si na ně dělá i Peking. Jihokorejské ministerstvo obrany si proto předvolalo čínského vojenského přidělence v Soulu a oznámilo mu, že jednostranné vyhlášení identifikační zóny je nepřijatelné. Jižní Korea prý nadále nebude Číňanům oznamovat průlet svých letadel oblastí.

Souostroví Senkaku (Ťiao-jü) spravuje Japonsko, nárok si na něj ovšem dělají i Čína a Tchaj-wan. Jedná se o neobydlený kus země, který je ale obklopen bohatými lovišti ryb. Okolní moře také podle předpokladů skrývá významné zásoby ropy a zemního plynu. Spor o souostroví vyvolává napětí mezi oběma asijskými sousedy, jejichž vztahy jsou negativně poznamenány japonskou válečnou okupací většiny čínského území i nynějším soupeřením o nerostné zdroje a moc v regionu.