Jediné řešení pro Sýrii? Mírové jednání, shodli se Putin a František

Vatikán - Papež František a ruský prezident Vladimir Putin se ve Vatikánu shodli na nutnosti řešení syrské občanské války mírovým vyjednáváním, které zahrne různé etnické a náboženské prvky a uzná jejich zásadní roli ve společnosti. František a Putin spolu soukromě jednali zhruba hodinu a půl v papežově knihovně. František obdaroval Putina keramickou mozaikou vatikánských zahrad a Putin předal papežovi obrázek ikony Panny Marie Vladimirské, která patří mezi významné artefakty ruské pravoslavné církve.

Poté, co si vyměnili dary, Putin se Františka zeptal, zda se mu obraz líbí. František odpověděl, že ano. Putin se pak pokřižoval a obraz políbil. Totéž učinil i papež. František je znám svou zálibou v mariánských ikonách.

František dostal od Putina ikonu Panny Marie Vladimirské
Zdroj: ČTK/AP/Claudio Peri

U příležitosti summitu zemí G20 začátkem září poslal papež František Putinovi dopis, v němž ho žádal, aby se zasadil o mezinárodní politické řešení syrské krize bez vnějšího zásahu. Tím hrozily hlavně USA. Moskva nakonec přišla s plánem likvidace syrského chemického arzenálu, na což Západ přistoupil.

Setkání obou mužů trvalo déle, než se původně očekávalo. „František na Putina apeloval, aby se u Asada přimluvil za ochranu menšin v Sýrii. Na mysli měl zejména křesťanské menšiny v této zemi zasažené občanskou válkou,“ uvedl redaktor RAI Josef Kašpar.

Poslední návštěva ruského prezidenta ve Vatikánu se uskutečnila v roce 2011. Dmitrij Medvěděv, tehdejší ruská hlava státu, se setkal s tehdejším papežem Benediktem XVI. Vladimir Putin se sešel s někdejším papežem Janem Pavlem II. v letech 2000 a 2003 a také s Benediktem XVI. v březnu 2007.

Vladimir Putin se ve Vatikánu setkal s Františkem
Zdroj: ČTK/AP/Claudio Peri

Při návštěvě Medvěděva ve Vatikánu v prosinci 2009 se obě strany dohodly na vytvoření standardních diplomatických vztahů na úrovni velvyslanců. Kontakty obnovily obě strany v roce 1990.

Dramaturg ČT Martin Horálek, který se zabývá náboženskou tvorbou

„Aktivity římskokatolické církve jsou v Rusku velmi problematické. Pravoslavná církev je sleduje s velkou nelibostí. Stát klade určité překážky – třeba víza, která občas udělí a občas neudělí kněžím pracujícím na území Ruska.“

Vztahy mezi oběma církvemi doznaly jistého oteplení v únoru 2009, kdy se do čela ruské pravoslavné církve dostal patriarcha Kirill. Od té doby se navzdory přání Vatikánu ale nepodařilo zorganizovat mezi nejvyššími představiteli obou církví vrcholnou schůzku. „O tomto tématu se na setkání nehovořilo. V této chvíli to ale vypadá, že na to situace není zralá,“ podotkl Kašpar.